Novice


Arhiv: Ostro nasprotujemo nameri vlade, da še dodatno obremeni delodajalce

Delodajalske organizacije GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS smo predsedniku vlade dr. Robertu Golobu poslale dopis, v katerem izražamo ostro nasprotovanje nameri Vlade RS, da ponovno uvede daljše obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca na način, kot je to veljalo pred spremembo zakonodaje v letu 2022.

To bi bil namreč korak nazaj v primerjavi z veljavno novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1C) in Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-R), ki sta skrajšala obdobje izplačevanja nadomestila v breme delodajalca oziroma samostojnega zavezanca (samostojni podjetniki, kmetje, družbeniki …). S tem je po dolgih letih prizadevanj vendarle prišlo do finančne razbremenitve gospodarstva na tem področju, prav tako pa se je izboljšal položaj samozaposlenih.

Če bo Vlada RS podaljšala izplačevanje bolniške odsotnosti v breme delodajalcev, bo s tem naredila velik korak nazaj in dodatno otežila že tako zahtevne razmere, v katerih deluje slovensko gospodarstvo. 

Z namero Vlade RS, da podaljša obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca, se ponovno nakazuje poslabšanje položaja gospodarstva. Zaradi tega smo delodajalske organizacije močno zaskrbljene. Sprejetje rešitve, o kateri razmišlja vlada, bi pomenilo  samovoljen in enostranski ukrep, brez kakršnegakoli dialoga in presoje vplivov na gospodarstvo, ki že vse od lanskega leta deluje v vedno bolj oteženih pogojih poslovanja.

V dopisu predsedniku Vlade RS smo še posebej poudarili, da je slovensko gospodarstvo je izpostavljeno visoki ravni tveganj in negotovosti, saj je v zadnjem času že tako obremenjeno z novimi oziroma višjimi dajatvami. Nadaljujejo se tudi nenehne grožnje o uvedbi dodatnih finančnih in administrativnih obremenitev, med katerimi so: dodatne dajatve in negativna sprememba dohodninske zakonodaje, visoke cene energentov, omejevanje pogojev poslovanja zaradi uvedbe različnih oblik regulacije.

Delodajalske organizacije smo v dopisu predsedniku vlade izrazile pričakovanje, da bo prisluhnil našim navedbam. Dopis smo naslovile tudi na ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana in na vodje poslanskih skupin v Državnem zboru RS.

 

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE

GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE

TRGOVINSKA ZBORNICA SLOVENIJE

ZDRUŽENJE DELODAJALCEV SLOVENIJE

ZDRUŽENJE DELODAJALCEV OBRTI IN PODJETNIKOV SLOVENIJE

Fotogalerija





 

Arhivi