Novice


Arhiv: Predlog Zakona o dopolnitvah Zakona o javnem naročanju - pripombe do 21.2.2024

Spoštovane članice, spoštovani člani,

obveščamo vas, da je bil v državni zbor vložen predlog Zakona o dopolnitvah Zakona o javnem naročanju. Predlog zakona se nanaša na ureditev sorazmernosti cen pri nabavi medicinskih pripomočkov in medicinske opreme na področju zdravstva.

V nadaljevanju navajamo nekatere dopolnitve, ki jih predvideva predlog zakona.

1. Dopolnitev 2. člena Zakona o javnem naročanju (pomen v zakonu uporabljenih pojmov).

  • V prvem odstavku 2. člena ZJN-3 se predlagata novi 27.c in 27.č točki.
  • 27.c točka bi opredelila pojem »referenčna cena« na področju javnega naročanja medicinskih pripomočkov in medicinske opreme. Šlo bi za ceno, ki jo določi sektor v Uradu Vlade RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu in je pristojen za centralno cenovno evidenco medicinskih pripomočkov in medicinske opreme.
  • 27.c točka bi opredelil pojem »centralna cenovna evidenca« na področju javnega naročanja medicinskih pripomočkov in medicinske opreme. Šlo bi za enoten informacijski sistem glede cen medicinskih pripomočkov in opreme v primerljivih državah članicah EU in podatkov o izvedenih nabavah medicinskih pripomočkov in opreme v Sloveniji.

2. Dopolnitev 24. člena Zakona o javnem naročanju (metode za izračun ocenjene vrednosti javnih naročil).

  • Predlaga se nov 14.a odstavek v 24. členu ZJN-3.
  • Za javna naročila medicinskih pripomočkov in opreme s predmetom po Uredbi EU 2195/2002, bi se ocenjena vrednost javnega naročila izračunala tako, da bi se upoštevala cene medicinskih pripomočkov in opreme v državah članicah EU, ki so primerljive s slovenskim tržiščem.
  • Metodologijo izračuna cene za posamezne kategorije nabave bi določila vlada z uredbo.

3. Dopolnitev 32. člena Zakona o javnem naročanju (skupno javno naročanje vlade in centralizirane nabavne dejavnosti).

  • Predlaga se nov 7.a odstavek v 32. členu ZJN-3.
  • Predlog, da bi lahko vlada (po pridobitvi mnenja sektorja v Uradu vlade za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvo) odločila, da se za predmete javnega naročanja s področja zdravstva izvede skupno javno naročanje.

4. Predlaga se nov 47.b člen (izjeme pri postopkih javnega naročanja na področju javnega naročanja medicinskih pripomočkov in opreme).

  • Naročnik v postopkih javnega naročila medicinskih pripomočkov in opreme v dokumentaciji objavi referenčno ceno. Če cena ponudnika presega referenčno ceno za več kot 10 %, naročnik nabavi po postopku s pogajanji brez predhodne objave na enotnem trgu EU.
  • Če naročnik ugotovi, da je na trgu enako blago vendar z nižjo ceno kot pri izbranem ponudniku, o tem obvesti ponudnika. Če ponudnik v 30 dneh ne bo znižal cene medicinskih pripomočkov in opreme, naročnik opravi nakup na prostem trgu. 

Z namenom, da se v postopek sprejemanja zakonodaje vključi stališča članov GZS in pridobi tudi dodatne predloge, vas prosimo za vaše sodelovanje in  predloge k priloženemu zakonu.

Vaše morebitne pripombe in predloge k predlogom nam posredujete do 21. februarja 2024 na naslov: pravnasluzba@gzs.si.

S spoštovanjem Ekipa GZS SPGZ

Pripravila: Pravna služba GZS



Fotogalerija





 

Arhivi