Novice


Arhiv: Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID) - pripombe do 25.4.2024

Spoštovane članice, spoštovani člani,

obveščamo vas, da je v pripravi znotraj Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID), ki ga prilagamo.

V nadaljevanju posredujemo nekatere vsebinske poudarke predloga zakona:

1. Nove opredelitve pojmov (2. člen predloga zakona)

  • Predlog zakona spreminja pomen izraza raziskovalec, raziskovalna organizacija, strokovni sodelavec in zasebni raziskovalec, in sicer se poleg že opredeljene znanstvenoraziskovalne dejavnosti dodaja še inovacijska dejavnost.

2. Spremembe v okviru financiranja (7. – 17. člen predloga zakona)

  • Dopolnjuje se drugi odstavek 12. člena (sredstva za financiranje znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti) tako da določajo dodatni nameni za katere se sredstva za znanstvenoraziskovalno dejavnost lahko namenijo (npr. razvoj raziskovalno-razvojnih kadrov, sofinanciranje nekaterih inovacijskih projektov odlično ocenjenih v okviru centralnih programov EU).
  • Predlaga se sprememba 13. člena, ki ureja financiranje znanstvenoraziskovalne dejavnosti in inovacijske dejavnosti. Tako bi prvi odstavek novega 13. člena določal, da se financiranje zagotavlja iz državnega proračuna v višini najmanj 1,25 % BDP, pri čemer se financiranje znanstvenoraziskovalne dejavnosti zagotavlja v višini najmanj 1 % BDP, financiranje inovacijske dejavnosti pa v višini najmanj 0,25 % BDP.
  • Nov 14. člen bi urejal izvajanje financiranja inovacijske dejavnosti, ki bi potekalo se s kontinuiranim izvajanjem instrumentov dodeljevanja sredstev za spodbujanje industrijskih raziskav in eksperimentalnega razvoja. Sredstva bi se podeljevala prek javnih razpisov oz. javnih pozivov ali s sklenitvijo neposredne pogodbe.

Z namenom, da se v postopek sprejemanja zakonodaje vključi stališča članov GZS in pridobi tudi dodatne predloge, vas prosimo za posredovanje vaših predlogov k priloženemu zakonu.

Vaše morebitne pripombe in predloge k predlogu nam lahko posredujete do 25. aprila 2024 na naslov: pravnasluzba@gzs.si.

S spoštovanjem Ekipa GZS SPGZ .

Pripravila: Pravna služba GZS

Fotogalerija





 

Arhivi