Novice


Arhiv: Izšla decembrska edicija revije Glas gospodarstva

18. Vrh slovenskega gospodarstva je bil odmeven in na svoj način odmeva tudi v Glasu gospodarstva. Svoj uvid v uglašenost, ki je bila v kontekstu gospodarskega in družbenega razvoja rdeča nit dogodka, nam s pogledom umetnika razkriva izjemen pianist Nejc Kamplet. »Neopisljiv je občutek, ko nekaj sto ljudi diha s tabo in se prepusti toku glasbe; v dvorani se ustvari posebna harmonija oziroma uglašenost, ki jo lahko še dolgo časa podoživljamo in delimo s svetom tudi v preostalih življenjskih situacijah,« je poudaril v intervjuju. Tokrat smo se podali na Štajersko. Vlogo Štajerske gospodarske zbornice (ŠGZ) in razmere v regiji v intervjuju predstavlja direktorica ŠGZ zbornice Aleksandra Podgornik. Ob koncu leta predstavljamo lestvico 120 največjih skupin in 80 najhitreje rastočih skupin v obdobju 2017-2022. Glas gospodarstva Plus pa prinaša še veliko uporabnih strokovnih nasvetov ter zanimivih vsebin, med drugim drugih vsebin, o digitalnem evru, napovedi analitikov za leto 2024, uspešni promociji slovenske logistike v Indiji, – in strokovnih nasvetov. Lepo vabljeni k branju!

Arhiv: Podjetja, najavite prosta učna mesta za 2024/25

Vabimo vas da oddate napoved, koliko dijakov in vajencev bi bili pripravljeni sprejeti v vaše podjetje na praktično usposabljanje z delom in vajeništvo v prihodnjem šolskem letu (2024/25).

Arhiv: Vlada je znova preslišala zahteve gospodarstva

Reprezentativne delodajalske organizacije ugotavljamo, da je vlada pri interventnem zakonu v zdravstvu ponovno zamudila priložnost, da bi dokazala, da ji je mar do dialoga s predstavniki gospodarstva. Še pred četrtkovim odločanjem v DZ RS smo zato pozvale poslance, naj ne podprejo za gospodarstvo najbolj spornih predlogov. Mitja Gorenšček, glavni izvršni direktor GZS, je po sprejemu zakona za medije dejal: »S sprejetim zakonom o zdravstvu delodajalci ne moremo biti zadovoljni. Prinaša nam 80 mio. dodatnih bremen. Po obetavnih pogovorih s premierjem prejšnji teden smo pričakovali prenos odločitve o dodatnih obremenitvah v čas po novem letu.«

Arhiv: Zbiranje najav učnih mest za 2024/25

Gospodarska zbornica Slovenije skupaj z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje pripravlja RAZPIS za vpis v srednje šole za šolsko leto 2024/2025. S strani GZS zato vsako leto pozovemo vsa podjetja, ki na praktično usposabljanjem z delom (PUD)/ vajeništvo sprejemate dijake in vajence, da nam sporočite, kakšno število dijakov in vajencev bi lahko sprejeli v naslednjem šolskem letu. Podatke glede števila učnih mest potrebujemo, da bodo mladi pravočasno obveščeni, v katerih podjetjih ste dijake in vajence pripravljeni sprejeti.

Arhiv: POZOR, PRIDRUŽI SE PROJEKTU PONI GORIŠKA – PODJETNO NAD IZZIVE!

RRA Severne Primorske doo Nova Gorica, kot nosilec projekta PONI GORIŠKA – Podjetno nad izzive, objavlja prvi javni razpis za vključitev v projekt Podjetno nad izzive - PONI GORIŠKA, ki se prične 1.12.2023! S projektom podjetniškega usposabljanja bodo potencialnim podjetnikom omogočili, da v 4 mesecih razvijejo in uresničijo svojo podjetniško idejo.

Arhiv: Izšla je letošnja edicija Discover Slovenia

Tudi letošnja edicija revije Discover Slovenia razgrinja številne zgodbe o uspehu naših podjetij in podjetnikov. S ponosom predstavljamo osebnosti, ki jima vrhunskost priznavajo po celem svetu - projektanta in graditelja mostov Marjana Pipenbaherja in avtomobilskega oblikovalca Roberta Lešnika, ki pri Mercedes-Benzu vodi zunanje oblikovanje. Slovenijo predstavljamo v luči trajnostno naravnane države v srcu Evrope, z dobrimi pogoji za rast in razvoj v različnih sektorjih. O tem, kako v našem okolju lahko podjetniki in inovatorji uresničujejo svoje ideje, pričajo tako zgodbe naših kot dobre izkušnje tujih podjetij, ki so Slovenijo prepoznala kot dobro poslovno priložnost. Discover Slovenia vabi k branju!

Arhiv: EZS: Stroški električne energije v 2024 zmerno višji za mala podjetnike, minimalno zvišanje za gospodinjstva

Sekcija za vprašanja dobaviteljev električne energije (Sekcija SVDEE), ki deluje v okviru Energetske zbornice Slovenije (EZS), je predstavila cenovna gibanja za posamezne segmente kupcev v 2024.

Dovolilnice in CEMT dovolilnice 2024

Objavljene so kvote CEMT dovolilnic za leto 2024, šifrant in kvote dovolilnic za leto 2024, čakalne liste in točkovanje CEMT.

Kombinirana nomenklatura EU 2024

1. januarja 2024 začne veljati posodobljena različica kombinirane nomenklature Evropske unije (KN), skupaj z avtonomnimi in konvencionalnimi stopnjami dajatev.

Arhiv: Podaljšan rok za oddajo ocene škode v gospodarstvu zaradi jesenskih neurij

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport​ za teden dni podaljšuje rok za prijavo škode v gospodarstvu, ki je nastala v jesenskih neurjih. Oškodovanci lahko svoje vloge z ocenami škode oddajo do 20. decembra 2023. Dodatno se ob obstoječih prizadetih občinah zbira ocena škode tudi za občino Kanal ob Soči.

Arhivi