Novice


Arhiv: SPIRIT Slovenija do 23. marca 2021 izbira ambasadorje slovenskega gospodarstva

SPIRIT Slovenija je na svojih spletnih straneh objavil, da je do 23. 3. 2021 podaljšan rok za prijavo na javni poziv za sodelovanje v nacionalni kampanji za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini »I feel Slovenia. Green. Creative. Smart.« Podjetja in druge organizacije, ki s svojimi prebojnimi rešitvami izkazujejo ključne konkurenčne prednosti slovenskega gospodarstva: zeleno, ustvarjalno, pametno, bo agencija vključila v nacionalno kampanjo za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini ter jim podelila znak Ambasador slovenskega gospodarstva.

Arhiv: Obveznost testiranja zaposlenih v prodajalnah

Pravna služba GZS je s strani gospodarskega ministrstva prejela obvestilo, da so ministrstvo in pristojni inšpektorati dogovorili skupno stališče do vprašanja v povezavi z obveznostjo testiranja zaposlenih v prodajalnah (3., 4. in 5. člen veljavnega Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji). Navajajo, da se pogoj testiranja zaposlenih enkrat tedensko (oziroma ustrezna dokazila) pri izjemi prodajaln nanaša na vse zaposlene, ki so neposredno ali posredno v stiku s prodajalci ali blagom (pogoj testiranja tako npr. velja tudi za skladiščnike, čistilke, varnostnike,…). V kolikor pa določene storitve v prodajalni opravljajo zaposleni pri drugem podjetju na podlagi pogodbe med obema, trgovcem in tem podjetjem (npr. zagotavljanje storitev čiščenja preko čistilnega servisa, zagotavljanje storitev varovanja preko varnostne službe , trgovski potniki), gre za odnos B2B, ki se z odlokom ne ureja. Kljub temu ministrstvo trgovcem priporoča, da zaradi varnosti svojih strank tudi s pogodbenimi partnerji v pogodbi dogovorijo testiranje njihovih zaposlenih, ki v prodajalnah prihajajo v stik s strankami ali blagom.

Arhiv: Gospodarski krog podpira uvedbo razvojne kapice

Gospodarske organizacije, ki sodelujemo v okviru Gospodarskega kroga (Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje Manager, SBC – Klub slovenskih podjetnikov in AmCham Slovenija), podpiramo uvedbo razvojne oz. socialne kapice. Z njo bo Slovenija privlačnejša za vrhunske kadre, ki so nujno potrebni za zvišanje dodane vrednosti, ki je eden izmed temeljnih ciljev naše države.

Arhiv: Leto dni dela nove vlade: ključni podporni mehanizmi na trgu dela

Večji del zadnjega leta je bil v znamenju priprav podpornih paketov #PKP1-8, ki so do določene mere naslavljali izzive, ki jih je epidemija covid-19 prinašala gospodarstvu. Zato je bilo delo Vlade RS zelo zahtevno. Ključni izziv epidemije je bil v napovedovanju gibanja okuženih, s čimer je imela tudi stroka težave, ter usklajevanju ukrepov med državami na eni ter iskanjem najustreznejšega razmerja med zajezitvenimi ukrepi in sproščanjem na drugi strani. Vsekakor lahko potrdimo, da smo bili pri tem v Sloveniji uspešnejši v drugem valu epidemije.

Arhiv: Izvajanje hitrih testov za COVID 19

Možnost naročanja na testiranje z hitrimi testi na COVID 19 za gospodarstvo s sedežem v občinah, ki jih pokriva ZD Nova Gorica (Mestna občina Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba, Brda, Kanal, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko).

Arhiv: Obveznost testiranja zaposlenih v prodajalnah-OBVESTILO

V Pravni službi GZS smo s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejeli obvestilo, da so ministrstvo in pristojni inšpektorati dogovorili skupno stališče do vprašanja v povezavi z obveznostjo testiranja zaposlenih v prodajalnah (3., 4. in 5. člen veljavnega Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji).

Arhiv: Obvestilo - hitro testiranje na Covid 19 od 15 marca 2021 dalje

Obveščamo vas, da bo z naslednjim tednom možnost prijave na testiranje preko prijavnega obrazca, ki ga bo objavil ZD Nova Gorica na svoji spletni strani predvidoma najkasneje v soboto, 13 marca 2021.

Arhiv: JAVNI RAZPIS ZA DODELJEVANJE SPODBUD V OKVIRU INICIATIVE EUREKA 2021

Podjetja lahko pridobijo subvencijo za izvajanje mednarodnih raziskovalno – razvojnih projektov, katerih cilj je pridobivanje novih znanj ter razvoj novih, spremenjenih ali bistveno izboljšanih proizvodov, postopkov ali storitev. Projekti se lahko izvajajo v obliki industrijskih raziskav in eksperimentalnega razvoja. Tržni del aktivnosti ni predmet sofinanciranja. Maksimalna višina sofinanciranja: do višine 100.000,00 EUR na leto za posameznega prijavitelja. Projekt lahko poteka do 36 mesecev. Rok za oddajo vlog je 19. 4. 2021.

Arhiv: WHY A KILLER GO-TO MARKET ALWAYS WINS OVER A GREAT PRODUCT

Žalostna zgodba je, da veliko podjetje z boljšim distribucijskim sistemom lansira nekaj povsem podpovprečnega in zmaga. Prav zato je ubijalski prihod na trg bistveno bolj pomemben od odličnega produkta. Četrtek, 18. marca ob 14.00 preko spleta.

Arhiv: Ali robotizacija in avtomatizacija industrije jemlje delovna mesta?

Dan Podjed, Peter Wostner, Mateja Gerečnik, Matija Petrin, Lidija Jerkič, Sara Čučnik in Marjan Rihar se bodo posvetili vprašanju Ali je strah pred robotizacijo upravičen ter kako digitalizacija in avtomatizacija vpliva na delavstvo. Torek, 16. marca ob 10.00 preko spleta.

Arhivi