Novice


Arhiv: Energetska kriza: Vlada prisluhnila predlogu GZS glede načela sorazmernosti

Veseli nas, da je vlada prisluhnila opozorilu in predlogu GZS, ki smo ga na pristojna ministrstva poslali 3. januarja letos in v katerem smo opozorili na neenakopravno obravnavo podjetij v uredbi o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja. V spremembi uredbe, sprejeti v četrtek na vladi, je kot referenčno leto namesto celotnega leta 2021 določeno obdobje od 1. julija 2021 do 30. junija 2022. S tem po novem zajema tudi tista podjetja, ki so imela v t. i. covidnem letu manjšo porabo energentov in bi bila, brez te spremembe, v neenakopravnem položaju.

Arhiv: Slovensko - nemški dan vodika

Slovensko - nemški dan vodika bo združil predstavnike politike, raziskovalne sfere in gospodarstva iz Nemčije in Slovenije, ki bodo razpravljali o vodikovem gospodarstvu in ogljični nevtralnosti. Dogodek bo v celoti potekal v angleškem jeziku brez prevajanja.

Arhiv: Pomoč zaradi visokih cen energentov v 2022: Vnos dejanskih podatkov do 31. 1.

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo obveščata upravičence, ki so oddali vlogo za dodelitev pomoči zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina po Zakonu o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina za 2022 (ZPGVCEP), da morajo v skladu s 7. odstavkom 8. člena do 31. 1. 2023 do 12:00 v aplikaciji JRP vnesti še dejanske podatke za izračun upravičenih stroškov iz 5. člena ZPGVCEP, ki so jih v vlogi zgolj ocenili.

Arhiv: Ponovno v živo na seminarju DAVČNI OBRAČUN 2022 (NOVOSTI, OPOZORILA)+ KAJ NAM PRINAŠAJO SPREMEMBE ZDOH-2 s 1.1.2023 !

Na GZS SPGZ smo ponovno v živo organizirali seminar DAVČNI OBRAČUN 2022 (NOVOSTI, OPOZORILA)+ KAJ NAM PRINAŠAJO SPREMEMBE ZDOH-2 s 1.1.2023 !

Arhiv: Carinski postopki pri vstopu v Turčijo

Pri začasnem uvozu blaga z ATA zvezkom v Turčijo, morate podatke o blagu (celoten seznam blaga) vnesti še v turško spletno aplikacijo.

Arhiv: Ponudba Član Članu - Januar 2023

Izkoristite ponudbe Član Članu za Januar 2023.

Arhiv: V Državnem zboru sprejet Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2)

Državni zbor je na seji 15. 12. 2022 sprejel Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), ki je bil 27.12.2022 objavljen v Uradnem listu RS št. 163 ter začne veljati trideseti dan po objavi, in sicer 26.1.2023. Poleg ZVOP-2 neposredno velja in se uporablja tudi Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR). Bistvene novosti so: izrekanje globe za prekrške za kršitev Splošne uredbe in ZVOP-2 s strani IP, v višini in razponih, kot jih določa Splošna uredba, vodenje dnevnika obdelave, pravna ureditev pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov in videonadzor. Pri slednjem je novost, da se morajo z videonadzorom v poslovnih prostorih in delovnem okolju strinjati lastniki, ki imajo v lasti več kot 70 % delež skupnih delov. Spremenjena je bila tudi ureditev biometrije, ki se lahko uporabi v primerih, določenih v ZVOP-2. Oseba zasebnega sektorja lahko obdeluje biometrične osebne podatke zaradi varstva točnosti identitete svojih strank, če sledi interesom ZVOP-2, to določa pogodba ali so stranke izrecno privolile.

Arhiv: Ne podpiramo uskladitve minimalne plače nad medletno decembrsko inflacije

GZS podpira uskladitev bruto minimalne plače z medletno decembrsko inflacijo, saj to ohranja kupno moč prejemnikov najnižjih plač. Zaradi učinkov sprememb Zakona o dohodnini pa bo rast neto plač prejemnikov nove minimalne plače še nekoliko višja oziroma bo realno pozitivna (za okoli 2 odstotni točki višja od inflacije). Uskladitev, ki bi bila večja od minimalne zakonske obveze, nima ustrezne podlage v dvigu dodane vrednosti, saj energetska kriza podjetjem znižuje manevrski prostor za dvig plač.

Arhiv: Aktualni Zakon o dohodnini naklonjen prejemnikom minimalne plače in mladim, vendar le v 2023

Analitika GZS je izračunala, da bo v treh letih (2023-2025) kumulativna izguba neto prejemka za zaposlenega s povprečno, 2-kratnikom povprečne in 6-kratnikom povprečne plače znašala 1.170, 1.485 in 7.000 evrov glede na predhodno novelo Zakona o dohodnini. Prejemnik minimalne plače bo v tem obdobju prejel 240 EUR nižji prejemek.

Arhiv: CONTACT - Business Meetings 2023

Mrežni partnerji iz Saške (Nemčija) v Enterprise Europe Network vas vabijo k udeležbi na 15. izvedbi posredniškega dogodka »CONTACT: Business Meetings« v okviru atraktivnega digitalnega sejemskega dvojca »Intec / Z connect« 8. marca 2023 od 10. do 17. ure, v Leipzigu.

Arhivi