Novice


Arhiv: Gospodarska delegacija v Španijo (Baskija)

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v partnerstvu z Agencijo SPIRIT, Gospodarsko zbornico v Bilbao ter Gospodarsko zbornico v Gipuzkiji, vabi k udeležbi v poslovni delegaciji v avtonomno regijo Baskija.

Arhiv: Aktualni Zakon o dohodnini je naklonjen prejemnikom minimalne plače in mladim, vendar le v letošnjem letu

GZS ter predstavniki še 12 delodajalskih in drugih interesnih organizacij izpostavljamo, da bodo s kratkotrajno izjemo prejemnikov minimalnih plač ter mladih vsi drugi zaposleni z decembrsko novelo zakona o dohodnini izgubljali prejemke v primerjavi z novelo, ki je začela veljati marca 2022. Uvedene spremembe pretežno povečujejo obdavčitev fizičnih oseb z dohodnino ali večajo obdavčitev dohodkov od nepremičnin in ponovno uvajajo davčno manj ugodno obravnavo prodaje lastnih delnic podjetjem. Sedaj so vse oči uprte v Ustavno sodišče, ki mora v čim krajšem času odločiti o zadržanju izvajanja novele zakona.

Arhiv: SPOROČILO ZA JAVNOST - Ustanovljeno bo posvetovalno telo župana MONG za področje gospodarstva

Razvoj gospodarstva je v ospredju načrtov župana Sama Turela, ki se je v sredo, 4. januarja, na novogoriški mestni občini sestal s predstavniki Severno Primorske gospodarske zbornice, Nova Gorica in Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica. Na prvem, spoznavnem srečanju je bilo govora o sodelovanju in dobri medsebojni komunikaciji z namenom, da bi skupaj kar najbolje naslavljali ključne izzive pri gospodarskem razvoju občine. S strani obeh zbornic je bilo namreč izpostavljena predvsem želja po redni komunikaciji z občino in njunem vključevanju v pogovore o strategiji gospodarskega razvoja in odprtih vprašanjih s področja gospodarstva. Posebej so se dotaknili projekta Evropske prestolnice kulture, kjer si želijo večje obveščenosti in sodelovanja. Župan je napovedal ustanovitev posvetovalnega telesa, v katerega bi obe zbornici predlagali svoje predstavnike in na katerem bi redno obravnavali tekoča odprta vprašanja z namenom, da občina zlasti na področju prostorskega in strateškega načrtovanja gospodarstvu nudi kar največjo oporo.

Arhiv: Hitri poslovni nasvet: Ali veste, da je v inovacijskem skladu EU na voljo kar 3 milijarde evrov nepovratnih sredstev za financiranje inovativnih projektov?

Sklad za inovacije je namenjen predvsem financiranju projektov za čistejši energetski sistem, preobrazbo gospodarstev in družb, tlakovanju obnove industrijske revolucije, zaščiti planeta ter zdravja in podpori globalnim podnebnim aktivnostim. Preko Sklada za inovacije se bo sofinanciralo visoko inovativne tehnologije in večje projekte, ki bodo pomembno vplivali na znižanje izpustov toplogrednih plinov. Več o tem pojasnjuje Žiga Fišer iz Strateškega razvoja na GZS v svojem hitrem poslovnem nasvetu.

Arhiv: Do visoko zastavljenih ciljev z zelenimi tehnologijami

Vlaganje v zelene tehnologije pomeni prednost pred konkurenco. Nekatera podjetja se lahko pohvalijo z dosežki na svetovni in evropski ravni. Tako na primer Salonit Anhovo do leta 2028 načrtuje uvedbo pilotne naprave za zajemanje, shranjevanje in predelavo CO2, Talum želi povečati obnovljive vire energije s pomočjo elektrolize, SIJ preizkuša možnosti za proizvodnjo zelenega vodika, Koto pa načrtuje nadgradnjo bioplina v biometan in vtiskanje v omrežje zemeljskega plina. Preberite članek v decembrski izdaji revije Glas gospodarstva.

Arhiv: Strateški svet za kolektivno dogovarjanje z ministrom o ključnih spremembah na delovnopravnem področju

Na seji Strateškega sveta GZS za kolektivno dogovarjanje 20. decembra je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec predstavil načrte ministrstva na delovno pravnem področju. Koordinator strateškega sveta Mitja Gorenšček, izvršni direktor GZS, je uvodoma predstavil aktivnosti strateškega sveta pri spreminjanju zakonodaje na delavno pravnem področju. Izpostavil je pomen medsebojnega zaupanja, saj je le tako mogoče najti najboljše kompromisne rešitve.

Arhiv: Podjetja, najavite prosta učna mesta za 2023/24

Vabimo vas, da že zdaj oddate napoved, koliko dijakov in vajencev, bi bili pripravljeni sprejeti v vaše podjetje na praktično usposabljanje z delom in vajeništvo v prihodnjem šolskem letu (2023/24). Nabor vajeniških programov se bo v prihodnjem šolskem letu še nekoliko razširil na nove programe.

Arhiv: Poziv za presojo ustavnosti novele Zakona o dohodnini

Trinajst gospodarskih in kmetijskih organizacij je na poslanske skupine Državnega zbora naslovilo poziv za vložitev ustavne presoje na novelo Zakon o dohodnini, ki ga je DZ sprejel 9. decembra. Ta med drugim prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, ukinja usklajevanje olajšav z inflacijo (kar zaradi visoke inflacije pomeni dejansko nižje neto plače), zvišuje obdavčitev samostojnih podjetnikov (posebej normiranih zavezancev) in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje. Stranki SDS in NSi sta še pred novim letom vložili zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini in pri tem upoštevali pripombe gospodarskih in kmetijskih organizacij. Ustavno sodišče mora sedaj v čim krajšem času odločati o zadržanju izvajanja zakona.

Arhiv: GZS podpira sprejeto uredbo, poziva pa k uvedbi načela sorazmernosti. Dodatno pričakuje reševanje problematike velikih in energetsko intenzivnih podjetij

Načeloma na GZS podpiramo sprejem Uredbe o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, ki tem podjetjem zagotavlja pravno varnost, predvidljivost ter tudi konkurenčnost nasproti gospodarskim subjektom na notranjem trgu EU.

Arhiv: V veljavi Uredba o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja

V Uradnem listu RS, št. 167/2022 z dne 30. 12. 2022 je bila objavljena Uredba o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja. Uredba je začela veljati 1. 1. 2023 in velja do 30. 6. 2023.

Arhivi