Novice


Arhiv: Kako uporabljati stavbe in preprečevati širjenje COVID-19 v delovnih okoljih

Kako uporabljati stavbe in preprečevati širjenje COVID-19 v delovnih okoljih

 

REHVA – Zveza evropskih združenj za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo je na osnovi priporočil WHO pripravila in objavila napotke za delovanje in uporabo stavb v času širjenja virusa COVID-19. V nadaljevanju vam posredujemo povzetek

 

Pri vsakem primeru epidemičnega širjenja virusov je ključnega pomena poznavanje načinov prenosa. V primeru COVID-19 sta znana prenosa predvsem z bližnjimi kontakti preko večjih ali manjših kapljic.

 

Večje kapljice preko 10 mikrometrov izhajajo iz okužene osebe in se s kašljanjem ali kihanjem širijo največ 1-2 m daleč ter se uležejo na površine ali predmete. Zdrava oseba se lahko teh predmetov dotika in kapljice z rokami zanese na sluznico oči, nosa ali ust. Znotraj 1-2 m je možno tudi direktno ujeti in vdihniti te kapljice.

 

Manjše kapljice do 5 mikrometrov lahko ostanejo lebdeče v zraku tudi nekaj ur in se lahko prenesejo na daljše razdalje. Tipična velikost virusa je 80-160 nanometrov in ostane aktiven do 3 ur v običajnem okolju zaprtih prostorov, na površinah brez ustreznega čiščenja pa je lahko aktiven tudi 2-3 dni. Tako majhni delci lebdijo v zraku in lahko potujejo na daljše razdalje z zračnimi tokovi v prostorih ali v odvodnih kanalih prezračevalnih sistemov. Z brisi so že dokazali prisotnost virusov v odvodnih kanalih iz prostorov z okuženimi osebami. Tak možen način širjenja kaže na to, da samo držanje 1-2 m oddaljenosti med osebami ni dovolj.

 

Nekaj praktičnih napotkov za delovanje sistemov v stavbah

 

Povečati dovod in odvod zraka z ventilacijo

Priporoča se podaljšanje časa delovanja za sisteme mehanskega prezračevanja in delovanje vsaj na nižjih stopnjah tudi v času ko ni nikogar v stavbi. Še najbolje bi bilo obratovanje 24/7, še posebno ker v tem času ni več tako nizkih temperatur.

 

Povečano naravno prezračevanje z odpiranjem oken

Kjer ni mehanskega prezračevanja je potrebno odpiranje oken kljub znižanju temperature. Še posebno je pomembno vsaj 15 minutno prezračevanje ob prihodu v prostor, kjer so se prej zadrževale druge osebe. Odsvetuje se odpiranje oken v toaletnih prostorih, saj prepih lahko pospeši pretok zraka iz njih v druge prostore. Za toaletne prostore se priporoča zapiranje vrat in podaljšano delovanje odvodnih ventilatorjev. Spiranje školjke naj se izvaja vedno s spuščenim pokrovom, da se zmanjša možnost pršenja drobnih kapljic v zrak.

 

Vlaženje in klimatizacija nimajo praktičnih vplivov

Virus COVID-19 je precej odporen na okolje in ga žal ni možno obvladati, kot nekatere druge. Ranljiv postane šele pri relativni vlažnosti nad 80% in temperaturi nad 30°C, kar pa realno ni izvedljivo. Drži, da so sluznice bolj dovzetne za vstop virusov pri izredno nizkih vlažnostih 10-20%, zato bi lahko bilo priporočljivo vlažiti prostore. Realno so pri nas v tem času vlažnosti vedno nad 30%, zato ni smiselno dodatno vlaženje. Nastavitve ogrevanja ali hlajenja ni potrebno spreminjati, saj virus dokazano ni direktno odvisen od temperature.

 

Varna uporaba rekuperacijskih enot prezračevanja

Ne toplotnih izmenjevalcih rekuperacijskih enot lahko prihaja do prehoda delcev iz odpadnega odvedenega zraka v sveži dovedeni zrak. Pri večjih prezračevalnih napravah je to še posebno verjetno pri rotacijskih izmenjavalnikih. Od manjših lokalnih prezračevalnih naprav so posebno problematične izvedbe z izmeničnim delovanjem, kjer po isti poti nekaj časa zrak odvaja in potem nekaj časa zrak dovaja. Take naprave je z namenom preprečevanja širjenja virusne okužbe bolje popolnoma ustaviti.

 

Ne uporablja se recirkulacija zraka

Pri napravah, ki omogočajo delni povratek odvedenega zraka nazaj v dovedeni zrak naj se tesno zaprejo vmesne lopute, da se to prepreči in se zrak iz enega prostora ne razpiha po vseh prostorih v objektu. Tudi če so vgrajeni filtri, ti večinoma niso HEPA in iz zraka ne izločajo tako majhnih delcev kot so virusi. V takih primerih se lahko pojavi pomanjkanje moči za dogrevanje dovedenega zraka, ampak vsekakor je bolje dovajati nekoliko hladnejši zrak kot pa okuženega.

 

Čiščenje prezračevalnih kanalov nima vpliva

Ob upoštevanju zgornjih priporočil za rekuperacijo in re-cirkulacijo ni grožnje prenosa okužbe med prostori, zato posebno čiščenje odvodnih kanalov ni smiselno.

 

Menjava filtrov zunanjega zraka ni potrebna

Mogoča je kontaminacija zunanjega zraka, še posebno če je izpust slabega zraka preblizu ali v smeri vetra od zajema svežega zraka. Večina modernih naprav ima vgrajene filtre dovedenega zraka takoj za zajemom in običajno so stopnje F7 ali F8, kar zadošča za zajem delcev in virusov.

 

Čistilci zraka so lahko pogojno uporabni

Čistilci zraka morajo imeti vgrajene filtre vsaj učinkovitosti HEPA, kar pa je redkost pri napravah ekonomskega razreda. Naprave z elektrostatičnim principom so lahko učinkovite na omejenem območju. Večinoma je povečan dovod svežega zraka veliko boljša rešitev. Če se že uporablja čistilec zraka, naj bo ta čim bliže osebam, da jih doseže učinek čiščenja zraka. Posebne UV naprave so učinkovite, vendar se večinoma uporabljajo samo v bolniških prostorih.

 

Povzetek pripravil Dean Mavrič, dipl.ing. str, produktni vodja pri VITANEST d.o.o.

 

VITANEST d.o.o.

Nova Gorica, 18.3.2020

 

COVID-19 Guidance

VEČ O ZDRUŽENJU REHVA

 


Fotogalerija





 

Arhivi