Novice


Arhiv: 7 namigov za poletno branje

7 namigov za poletno branje

V času poletnega oddiha bomo morda našli čas tudi za to, da vsaj za nekaj časa izklopimo računalnik, utišamo pametni telefon in se lotimo branja, za katerega nam sicer (pre)pogosto primanjkuje časa. Zato vam tokrat ponujamo nekaj namigov za zanimivo poletno listanje, s katerim lahko obogatite svoje poletne dni.

Na julijsko lestvico New York Timesa (https://www.nytimes.com/books/best-sellers/business-books/) so se na prvih pet mest najbolje prodajanih poslovnih knjig prejšnjega meseca uvrstili James Clear, Brené Brown, Robert Iger, Daniel Kahneman in Malcolm Gladwell.

Atomic Habits avtorja Jamesa Cleara s kombinacijo psihologije in nevroznanosti pokaže, kako lahko z drobnimi spremembami svojih navad dosežemo velike uspehe. Brené Brown v knjigi Dare to Lead z raziskavami, zgodbami in primeri ponuja odgovore na vprašanje, kako vzgojiti pogumnejše, drznejše voditelje. Robert Iger se v delu The Ride of a Lifetime spominja svojega 15-letnega vodenja Disneya; svojo vizijo je postavil na tri temelje: vrniti se h konceptu, da je pomembna kakovost, sprejeti tehnologijo in ne se boriti proti njej ter razmišljati velikopotezno in globalno. Thinking, Fast and Slow psihologa in prejemnika Nobelove nagrade za ekonomijo Daniela Kahnemana predstavlja dva sistema, ki usmerjata naše razmišljanje; prvi je hiter, intuitiven in čustven, drugi pa počasnejši, bolj premišljen in bolj logičen. Malcolm Gladwell v delu Outliers razvija misel, da se pogosto preveč osredotočamo zgolj na to, kakšni so ljudje, ki se ponašajo z izjemnimi dosežki, premalo pa smo pri njihovih uspehih pozorni na kulturno okolje, iz katerega izhajajo, njihovo vzgojo, družino, generacijsko pripadnost ...

Morda pa se bo v vaši popotni torbi (ali na knjižni polici) letos našel prostor za delo Velesili umetne inteligence: Kitajska, Silicijeva dolina in novi svetovni red (Kai-Fu Lee, Založba Umco), ki je bila na lanskoletnem Slovenskem knjižnem sejmu izbrana za najboljšo poslovno knjigo 2019. Njen avtor velja za enega najbolj spoštovanih kitajskih strokovnjakov na področju umetne inteligence.

Za bolj temeljit odklop pa bi mogoče veljalo poseči po romanu Ivana pred morjem (Veronika Simoniti, Cankarjeva založba), dobitniku letošnje nagrade kresnik, ki nas skozi več generacij ene družine popelje v različne prostore in čase.

Fotogalerija





 

Arhivi