Novice


Arhiv: Odgovor Ministrstva za zdravje na pobudo GZS SPGZ "za zagotovitev dostopnega, učinkovitega in kakovostnega izvajanja programov s področja medicine dela, prometa in športa tudi v severnoprimorski regiji"

Na našo pobudo za zagotovitev dostopnega, učinkovitega in kakovostnega izvajanja programov s področja medicine dela, prometa in športa tudi v severnoprimorski regiji smo prejeli odgovor Ministrstva za zdravje (v nadaljevanju MZ). V njihovem dopisu niso podali odgovora na naše vprašanje, zato smo na MZ naslovili ponovni dopis, ki ga objavljamo spodaj v celoti.


ZADEVA: Pobuda za zagotovitev dostopnega, učinkovitega in kakovostnega izvajanja programov s področja medicine dela, prometa in športa tudi v severnoprimorski regiji

Vaša ref.: 170-44/2020-2

 

Prejeli smo vaš odgovor na našo zgoraj navedeno pobudo. V njem pojasnjujete, da je medicina dela, prometa in športa med zdravstvenimi dejavnostmi izjema, saj se ne financira iz javnih sredstev. Specializacije so v skladu z Zakonom o zdravniški službi v celoti v pristojnosti Zdravniške zbornice Slovenije. Nadalje pišete, da je bilo pri načrtovanju specialistov v zadnjih 15-ih letih nekaj pomanjkljivosti zaradi zakonske podlage. 

Ne glede na to, da storitve medicine dela, prometa in športa plačujejo uporabniki (v pretežni meri delodajalci) pa je to dejavnost, ki se izvaja izrazito v javnem interesu. Javni interes je, da otroke odpelje v šolo voznik avtobusa, ki je zdrav in sposoben opraviti to delo. Presoja o tem pa ne more biti odvisna od tržnih razmerij med izvajalci in naročniki.

Glede na navedeno menimo, da bi moralo Ministrstvo za zdravje:

·         poskrbeti za vzpostavitev racionalne teritorialne mreže izvajalcev medicina dela, prometa in športa na območju RS (določiti mrežo in uvesti sistem koncesij);

·         zagotoviti strokovne standarde za izvajanje teh pregledov in ustrezen nadzor nad izvajanjem dejavnosti (po nam znanih informacijah nekateri izvajalci izdajajo potrdila celo brez vpogleda v osebne kartone pacientov);

·         določiti enotne cene, saj so delodajalci pogosto v zelo neenakopravnem položaju, ker je oblikovanje cen prepuščeno trgu.

Prelaganje odgovornosti na Zdravniško zbornico Slovenije se nam zdi povsem nesprejemljivo. Glede na to, da ste na ministrstvu seznanjeni, da so pri načrtovanju števila specialistov na Zdravniški zbornici Slovenije že petnajst let pomanjkljivosti, nas še vedno zanima, kaj boste storili zato, da bo mreža izvajalcev v regiji bila učinkovita, pravična in storitve dostopne. Kot regulator je na opisane razmere v prvi vrsti pristojno in odgovorno Ministrstvo za zdravje, zato vas pozivamo, da pristopite k reševanju opisane problematike.

Glede na vse gornje navedbe vam sporočamo, da nam odgovora na izpostavljeno problematiko niste podali, zato ga še vedno pričakujemo.

 

S spoštovanjem,

 

mag. Nevenka Volk Rožič

direktorica   

 

                  

V vednost:

-       Zdravniška zbornica Slovenije,  gp.zzs@zzs-mcs.si 

Fotogalerija





 

Arhivi