Novice


Arhiv: OKROŽNICA PS: Prejeti odgovori MGRT

Spoštovani,

 V zvezi z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (v nadaljevanju: Novi odlok), ki je bil v torek, 14. septembra 2021, objavljen v Uradnem listu št. 147/2021 Vas obveščamo, da smo danes ,17. septembra 2021, prejeli odgovore Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (v nadaljevanju: MGRT) na vprašanja, ki smo jim jih zastavili v četrtek 16. septembra 2021.

V nadaljevanju Vam prilagamo vprašanja GZS in odgovore MGRT:

  1. Ali mora kontrolo in preverjanje izpolnjevanja PCT pogoja zagotoviti trgovski center ali vsaka posamezna trgovina znotraj trgovskega centra?

 Izpolnjevanje pogoja PCT se preveri na vhodu v trgovski center, zato posameznim trgovinam ni potrebno preverjati dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT.

 2. Kako je z opravljanjem samotestiranja v primeru, ko imajo zaposleni urejeno pogodbeno urejeno delo od doma oziroma mu je v skladu z internimi akti delodajalca odrejeno delo do doma? Ali v tem primeru zaposleni opravi samotestiranje na domu, kljub temu, da novi odlok v prvem odstavku 6. člena določa, da je kraj samotestiranja na delovnem mestu? Smatramo, da je njegovo delovno mesto njegov dom.

Samotestiranje zaposleni izvede, ko pride na sedež delodajalca. Če pa nekdo opravlja svojo dejavnost tam, kjer tudi prebiva in ima dejavnost na takšnem naslovu registrirano, pa pogoj PCT izpolnjuje na način določen v 6. členu odloka.

 3. Ali morajo uporabniki storitev izpolnjevati PCT pogoj v primeru, ko gre za ravnanje z odpadki (npr. dostava odpadkov na prevzemno mesto) oziroma, ali je mogoče ravnanje z odpadki šteti pod izjeme, ki jih določa, ki jih določa četrti odstavek 5. člena odloka, torej med primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči, zaščite in reševanja ter za osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Republiko Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje za oskrbo na bencinskih servisih? Podjetja, ki se ukvarjajo z ravnanjem z odpadki opozarjajo, da lahko v primeru zavrnitve prevzema, nastopi porast črnih odlagališč.

Za odgovor na vprašanje vas naprošamo, da se obrnete na MZ.        

 4. Ali je z opravljenim tedenskim samotestiranjem zaposlenemu dovoljeno na malico v restavracijo/menzo znotraj podjetja ali bi delavec moral delati HAG test na 48ur? Pri tem obstajajo različne ureditve, na primer menza zaprtega tipa /menza zaprtega tipa, kje hrano ponuja zunanji ponudnik (najemnik) / menza mešanega tipa – zagotovljena prehrana za zaposlene ter odprto za zunanje uporabnike. Naj dodamo, da nekatere kolektivne pogodbe dejavnosti ali podjetniške kolektivne pogodbe delodajalcem nalagajo zagotavljanje prehrane v obliki obroka.

V kolikor menza spada v sam objekt, kjer delavec opravlja dela in je zaprta za zunanje goste, kot pogoj PCT za uporabnika menze zadostuje testiranje s testom HAG za samotestiranje, ki ga izvaja delodajalec (1. odst. 5č.l.). V kolikor pa je menza dostopna tudi zunanjim gostom, morajo delavci za uporabo gostinskih storitev izpolnjevati pogoj PCT, pri čemer za pogoj testiranje test za samotestiranje ne zadostuje, HAG test pa velja le 48 ur (drugi odst. 5. čl.)

 5. Ali je mogoče izvajanje pogrebne službe (npr. ko pogrebniki prevzemajo pokojne pri svojcih), šteti pod katero od izjem iz četrtega odstavka 5. člena odloka, kjer PCT pogoj pri uporabnikih ni potreben? Pogrebno podjetje težko zavrne prevzem pokojnega, če svojci ne izpolnjujejo pogoja PCT.

Za odgovor na vprašanje vas naprošamo, da se obrnete na MZ.

 6. Ali morajo zaposleni od strank zahtevati izjavo o izpolnjevanju PCT pogoja v primeru, ko izvajajo nujna opravila (vodovodna, inštalaterska, električarska dela, vzdrževanje stavb in ostala primerljiva dela)? Npr. menjava vodomera, odčitavanje elektro števca, odvoz smeti ipd,.?

Za odgovor na vprašanje vas naprošamo, da se obrnete na MZ.

 7. Ali zadostuje HAG test s samotestiranjem za zaposlenega v primeru, ko ta izvaja storitve na terenu (npr. trgovski potnik, serviser, smetar ipd.) Dne 10. septembra 2021 smo od MGRT dobili odgovor, da v kolikor delo, ki ga opravlja prodajni zastopnik predstavlja redno delovno obveznost, se kot PCT pogoj testiranja, poleg testa HAG ali PCR testa iz 1. točke 2. člena, šteje tudi testiranje s testom HAG za samotestiranje. Samotestiranje se  izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. Ali to pojasnilo še drži?

Po prejemu podrobnejših pojasnil s strani MZ, v primerih, ko se delo/dejavnost/storitve opravljajo izven prostorov delodajalca/na terenu/pri uporabniku, pri poslovnem partnerju, na pošti, banki, idr. V takem primeru morajo imeti delavci oz. izvajalci dela za opravo dejavnosti HAG test, katerega veljavnost je omejena na 1 teden (prva alineja).

 8. V podjetje prihajajo prevozniki zunanjih dostavnih služb, ki pri njih prevzemajo ali dostavljajo blago. Ali mora podjetje preverjati PCT pogoj pri prevoznikih? Ali jim pogoja PCT ni potrebno preveriti, saj mora izpolnjevanje PCT pogoja preveriti delodajalec, torej prevozno podjetje? Podobna dilema je pri poštarjih. Ali mora podjetje pri poštarju preveriti PCT? Ali je to odgovornost njegovega delodajalca in se lahko podjetje zanese na  to, da pogoj PCT ima, sicer ne bi smel opravljati dela. Kateri test je potreben za dostavljavca in poštarja ter kakšna je veljavnost tega testa (tedensko samotestiranje)? 

Kot že pojasnjeno pri prejšnjem vprašanju je v primeru, ko se delo/dejavnost/storitve opravljajo izven prostorov delodajalca/na terenu/pri uporabniku, pri poslovnem partnerju, na pošti, banki, idr....v  takem primeru morajo imeti delavci oz. izvajalci dela za opravo dejavnosti HAG test, katerega veljavnost je omejena na 1 teden (prva alineja). V skladu s prvim odstavkom 7. člena odloka, preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT iz 5. člena tega odloka organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela. Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT se opravlja z dokazili iz 2. in 6. člena tega odloka. V primeru nejasnosti predlagamo, da se za dodatna pojasnila obrnete na MZ.

 9. Zanima nas, kako je v primeru prodaje na daljavo in prevzema blaga na daljavo, kjer je organiziran brezstični prevzem? Ali je tudi v tem primeru potreben pogoj PCT pri uporabniku? Kako naj bi se ta pogoj preverjal, če sploh ne pride do kontakta med prodajalcem in kupcem? Ali lahko smatramo, da ti uporabniki storitev niso udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih v Republiki Sloveniji in zato pri njih ni potreben pogoj PCT.

Pojasnilo MZ na zgornje vprašanje je, da uporabniku storitve, ki na svojem domu prevzame hrano, pijačo ali medicinske pripomočke ni potrebno izpolnjevati PCT, saj takšna storitev že tako in tako veljajo za izjemo v skladu s petim odstavkom 5. člena Odloka PCT (URL RS, št. 147/21). Menimo, da tudi osebam, ki so prevzemniki blaga ali drugih poštnih pošiljk na domu, ki jih je treba osebno prevzeti (npr. sodna pisanja), kjer nastajajo pravne  posledice, če se blago ali pošiljka ne prevzame, ni treba izpolnjevati pogoja PCT.

MZ je tudi mnenja da ne bi bilo potrebno preverjanje pogoja PCT pri potrošnikih, v kolikor le-ta blago naroči in plača preko spletne trgovine, naročeno blago pa potem le prevzame na prevzemni točki, ki je izven prodajalne (npr. na prostem pred skladiščem). Za podoben primer, kjer ne obstaja neposreden stik med izvajalcem in uporabnikom storitve, bi šlo tudi v primerih, kjer se na domu uporabnika storitve opravljajo storitve pri katerih le-ta ni navzoč in uporabnik plačuje na podlagi računa ali preko spletne banke.

Prosimo vas da obiščete spletno stran v rubriki POSLOVNI NASVETI V ČASU KORONAVIRUSA kjer ažurno objavljamo vse informacije v zvezi z odloki in ostalo interventno zakonodajo: https://www.gzs.si/koronavirus/vsebina/Za%C4%8Dasne-prepovedi-in-drugi-odloki/Q-A-glede-vladnih-odlokov.

S prijaznimi pozdravi, Ekipa GZS SPGZ

Fotogalerija





 

Arhivi