Novice


Arhiv: OKROŽNICA PS: Sprejeta novela ZNUPZ-A in Sklep o podaljšanju Bonov21

Spoštovani člani GZS SPGZ, 

obveščamo Vas, da sta bila 3. decembra 2021, v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena:

Zakon o dopolnitvah Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (v nadaljevanju: ZNUPZ-A) in Sklep o podaljšanju turističnih bonov.

Oba predpisa sta začela veljati 4. decembra 2021.

  1. Zakon o dopolnitvah Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki ga lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-3726/zakon-o-dopolnitvah-zakona-o-nujnih-ukrepih-na-podrocju-zdravstva-znupz-a.

ZNUPZ-A vsebuje novo poglavje, ki govori o delno povrnjenem dohodku za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti otroka. 

Določeno je, kdo je upravičen do delno povrnjenega izgubljenega dohodka zaradi odrejene karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole in ne more opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu (v nadaljevanju: delno povrnjen izgubljeni dohodek). Do delno povrnjenega izgubljenega dohodka so upravičeni samozaposleni, ki so na dan nastopa karantene ali višje sile vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi 15. člena ZPIZ-2, družbeniki ali delničarji gospodarske družbe oziroma ustanovitelji zadruge ali zavoda, ki so poslovodne osebe, in so na dan nastopa karantene ali višje sile v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključeni na podlagi 16. člena ZPIZ-2 in kmetje, ki so na dan nastopa karantene ali višje sile v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 17. člena ali petega odstavka 25. člena ZPIZ-2.

Določeno je, kdo sodi v okvir obveznega varstva zaradi višje sile zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole, in sicer so to otroci do vključno 5. razreda osnovne šole, otroci v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom, otroci v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in tisti, ki jim je z odločbo dodeljena pomoč spremljevalca.

Delno povrnjen izgubljeni dohodek se povrne tudi osebi, ki je ob povratku ob prehodu meje v Republiki Sloveniji napoten v karanteno na domu zaradi prihoda iz območja z visokim tveganjem za okužbo, ali zaradi stika z okuženo osebo ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi karantene na domu ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole.

Zakon je določil višino izplačila, ki znaša 250,00 EUR za vsako odrejeno karanteno ali za čas, ko upravičenec ni zmožen opravljati dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole. Izplačilo se lahko poviša na 500,00 EUR, če karantena traja 20 dni, v primeru mesečne karantene pa 750,00 EUR.

Določen je postopek izplačila. Upravičenec bo moral prek sistem FURS preložiti vlogo do 15. januarja 2022. Upravičenec bo moral predložiti FURS predložiti ustrezno dokazilo o nastanku in trajanju zunanje objektivne okoliščine. FURS bo izplačila nakazoval najkasneje do 15. februarja 2022. V primeru podaljšanja ukrepa, upravičenec predloži vlogo v 15 dneh od pridobitve dokazila o nastopu okoliščin, vendar najpozneje do 15. julija 2022.

Zakon je predvidel trajanje ukrepa, ki velja od 1. julija 2021 do 31. decembra 2021. Ukrep je s sklepom Vlade možno podaljšati za največ šest mesecev. V primeru podaljšanje se sklep objavi v Uradnem listu Republike Slovenije; 

  2. Sklep o podaljšanju turističnih bonov za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi

Vlada Republike Slovenije je sprejela Sklep o podaljšanju turističnih bonov o podaljšanju veljavnosti bonov za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi in ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije. S sklepom, ki je začel veljati 4. decembra 2021, je Vlada podaljša turistične bone (Bon21) do 30. junija 2022. Sklep lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-3797/sklep-o-podaljsanju-veljavnosti-bonov-za-izboljsanje-gospodarskega-polozaja-na-podrocju-potrosnje-v-gostinstvu-turizmu-sportu-in-kulturi.

Ukrep Boni21 določa Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 112/21; v nadaljevanju: ZIUPGT), ki določa, da je Bon21 unovčljiv za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture, ki so v celoti izvedene in koriščene na ozemlju Republike Slovenije, glasi pa se na upravičenca. Z ZIUPGT je bil prvotno rok uporabe določen 31. december 2021, vendar je Vlada v skladu z osmim odstavkom 43. člena ZIUPGT izdala sklep in do 30. junija 2022 podaljša veljavnost Bonov21.

S spoštovanjem,

Ekipa GZS SPGZ

Fotogalerija





 

Arhivi