Novice


Arhiv: Strateški svet za okolje GZS: ZVO-2 je blokada za zeleni prehod in trajnostni razvoj

Strateški svet za okolje GZS: ZVO-2 je blokada za zeleni prehod in trajnostni razvoj

Strateški svet za okolje (SSO) GZS je na seji dne 27. januarja 2022 največ pozornosti namenil predlogu novega Zakona o varstvu okolja (ZVO-2). Ta po mnenju udeležencev premalo upošteva potrebe gospodarstva pri industrijski preobrazbi v skladu s cilji podnebne nevtralnosti in krožnega gospodarstva. SSO je izrazil podporo GZS, da se v času obravnave predloga ZVO-2 z amandmaji zavzema za ohranitev možnost izbire izvajalcev, ki po odpadno embalažo prihajajo na industrijska dvorišča, ter za boljšo in učinkovitejšo integracijo postopkov pridobivanja okoljevarstvenih dovoljenj. Po predstavitvi izsledkov študije o plastenkah oziroma odpadnih plastenkah na slovenskem trgu je SSO podprl GZS-ZKŽP pri uvedbi ločenega kavcijskega sistema za plastenke in pločevinke.

 

Predsednica strateškega sveta, izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal, je izpostavila za gospodarstvo pomembni področji, ki ju ZVO-2 ureja na novo: okoljevarstvena dovoljenja in proizvajalčevo razširjeno odgovornost. Ti bistveno posegata v delovanje številnih gospodarskih družb in na to opozarjajo tudi člani GZS. Določene rešitve, zajete v predlogu ZVO-2 v zvezi s pridobivanju okoljevarstvenih dovoljenj nakazujejo na še več preprek in mukotrpno borbo z birokracijo. To bo nedvomno otežilo možnosti tehnološke prenove gospodarstva, predvsem industrije, medtem ko si Evropa prizadeva za razogljičenje in ozelenitev industrije ob ohranjanju njene konkurenčnosti in tržnih deležev na svetovnih trgih.

 

Antonija Božič Cerar, svetovalka generalnega direktorja GZS, je izpostavila, da ZVO-2 ponuja investitorjem »krožno gospodarstvo skozi ponavljajoče, če ne že krožne postopke administriranja, ki jih bo težko pripeljati do končne odločitve«. Ob tem se je navezala še na sodelovanje zainteresiranih javnosti v procesu okoljskega odločanja. Poudarila je, da si pri pridobivanju okoljevarstvenih dovoljenj gospodarstvo želi tvorno in uravnoteženo sodelovanje vseh zainteresiranih deležnikov, torej tudi investitorjev.

 

Predlog spremembe ravnanja z odpadno embalažo, ki jo uvaja novela zakona, proizvajalcem ukinja možnost, da si sami izberejo izvajalca za opravljanje storitev ravnanja z odpadno embalažo na industrijskem dvorišču. S tem bo porušen sedanji sistem ravnanja z odpadno embalažo pri industriji, ki že poteka v skladu z načeli krožnega gospodarstva. To je tudi v nasprotju z dobro prakso, na katero opozarja tudi mednarodna organizacija EXPRA.

Člani SSO so v razpravi podprli GZS, da za dobrobit gospodarstva, socialne varnosti in okolja sodeluje pri izboljšanju predloga ZVO-2 med njegovo obravnavo v Državnem zboru. GZS naj se s predlogi amandmajev še naprej zavzema za ohranitev možnosti izbire izvajalcev, ki po odpadno embalažo prihajajo na industrijska dvorišča, ter za boljšo in učinkovitejšo integracijo postopkov pridobivanja okoljevarstvenih dovoljenj glede na prakse drugih držav članic.

 

Člani SSO so se seznanili tudi z izsledki študije o plastenkah/odpadnih plastenkah na trgu RS. Kot je povedala dr. Petra Medved Djurašinović z GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP), ima v Evropi kavcijski sistem za embalažo pijač že 10 držav. Po tem sistemu se zbirajo plastenke od pijač, ponekod pa tudi pločevinke. V Sloveniji imamo že vzpostavljen kavcijski sistem za povratno stekleno embalažo, proizvajalci pijač pa so se izrekli za ločeni kavcijski sistem zbiranja odpadnih plastenk pijač kot pomemben korak k trajnostnemu in krožnemu gospodarstvu. Člani SSO so izrazili podporo GZS-ZKŽP v tej odločitvi.

Fotogalerija





 

Arhivi