Novice


Arhiv: AKCIJA SKUPAJ ZA KRAS

SKUPAJ ZA KRAS

 

Tri v  požaru prizadete občine, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen, so združile moči in vzpostavile skupno koordinacijo za obnovo pogorelega območja Krasa, ki bo v sodelovanju s strokovnimi institucijami in lokalno skupnostjo koordiniral aktivnosti za ponovni zagon življenja.

Gasilci iz vse Slovenije in drugih držav so uspeli obraniti vasi in hiše, toda posledice v gozdovih, na poljih, vinogradih, oljčnikih in turistični infrastrukturi so nepredstavljive, gozdne živali so izgubile dom, drobnica in čebele za več let pašnike. Oceni škode, ki še poteka, bo sledil obsežen sanacijski načrt. Trajalo bo desetletja, ne le leta, da narava in vasi goriškega ter dela komenskega Krasa, prej enega biotsko najbogatejših območij Slovenije z evropsko zaščito Nature 2000, popolnoma okrevajo.

Namensko zbrana sredstva v kampaniji SKUPAJ ZA KRAS , ki poteka v sodelovanju s Fundacijo Vrabček upanja, bodo preko skupnega koordinacijskega centra transparentno razdeljena v skladu s strokovno izbranimi prioritetami. Načrt sanacije, obnova ekosistema, ponovni zagon kmetijstva in turizma bo potekal v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in vsemi drugimi ključnimi deležniki. Med prvimi aktivnostmi  so načrtovane čistilne akcije in pogozdovanja, sledili bodo projekti trajnostne obnove pogorišča, poškodovanih kraških suhogradnih zidov in novi skupni turistični produkti.

O zbranih sredstvih in namenski rabi ter datumih dogodkov, na katerih bo lahko sodelovala javnost ( čistilne akcije, pogozdovanja,..),  bomo redno poročali na www.skupajzakras.si v sklopu PROJEKTI OBNOVE.   

S spoštovanjem,

Ekipa GZS SPGZ


 

Fotogalerija





 

Arhivi