Novice


Arhiv: Energetska kriza: Gospodarske organizacije soglasno zahtevamo zamejitev cene elektrike za podjetja

 16. december 2 022

Energetska kriza: Gospodarske organizacije soglasno zahtevamo zamejitev cene elektrike za podjetja

Državni zbor RS danes obravnava in predvidoma po nujnem postopku sprejema Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize.

Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS), Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS), Združenja Manager, AmCham Slovenija ter SBC – Kluba slovenskih podjetnikov smo zato danes sklicali skupno novinarsko konferenco.

Ponovno smo opozorili, da predlog zakona ne rešuje osnovnega problema gospodarskih družb, in sicer visokih ponudb za zakup električne energije za leto 2023, ki jih prejemajo. Izpostavili smo, da so veliki odjemalci v tem trenutku edini v državi, ki še vedno ne vedo, pod kakšnimi pogoji bodo poslovali prihodnje leto. Zanje namreč ne velja regulirana cena kot v primeru gospodinjstev in malih porabnikov, ki plačujejo celo nižjo ceno za električno energijo kot pred krizo.Izpostavili smo, da Uredba o zamejitvi cen električne energije ni prinesla rezultatov, ki smo jih v gospodarstvu pričakovali ob napovedi vlade, da naj bi se cene gibale v koridorju med 150 in 250 evri na MWh. Nasprotno, podjetja še danes prejemateponudbe, ki presegajo celo 500 evrov, kar pomeni, da model subvencioniranja, predviden v predlogu zakona, ne bo imel pravega učinka.

Predsednik GZS Tibor Šimonka je na novinarski konferenci dejal, da bodo slovenska podjetja kljub subvencijam plačevala višjo ceno električne energije kot konkurenti v tujini.
V primeru posebne in intenzivne pomoči, ki ju ta zakon predvideva, znaša - ob povprečni ceni 460 evrov/MWh, po kateri so podjetja prejšnji teden dobivala ponudbe za prihodnje leto-, končna cena (ob upoštevanju subvencije) še vedno 316 evrov/MWh. To je bistveno višja cena, kot jo plačujejo naši konkurenti v Španiji, Italiji, na Portugalskem ... Poudaril je, da je izvoz motor našega gospodarstva, ki izgublja na konkurenčnosti tako v EU kot tudi izven. "Če vzamem našo konkurenčnost v primerjavi z ZDA, tam je cenaelektrike 70 evrov/MWh," je bil jasen in dodal, da ne glede na sprejetje zakona, kakršen je inki je bil v zadnjih dneh tudi precej korigiran, pričakujemo, da bo vsaj uredba takšna, da bo zakonimel nek učinek.

Vabljeni k ogledu posnetka novinarske konference, na kateri so spregovorilipredsednik GZS Tibor Šimonka, predsednik OZSBlaž Cvar, predsednica TZSmag. Mariča Lah, predsednik ZDOPSMarko Lotrič,predsednik AmCham SlovenijaBlaž Brodnjak,predsednik Združenja ManagerAndrej Božič ter podpredsednik SBC dr. Jure Knez.

 

Posnetek novinarske konference

Izjava pedsednika GZS, g. Tibor Šimonka:



 

S spoštovanjem,

Ekipa GZS SPGZ

Fotogalerija





 

Arhivi