Novice


Arhiv: Energetsko intenzivna podjetja še vedno brez odgovora

Aktualno

Energetsko intenzivna podjetja še vedno brez odgovora

Na 10. vrhu o energetiki in regulativi je v organizaciji agencije Prosperia sodelovala tudi generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Na okrogli mizi je skupaj z ministrom za okolje, podnebje in energijo Bojanom Kumrom razpravljala o ukrepih za pomoč gospodarstvu na področju energetske draginje, o energetski samooskrbi Slovenije ter o zelenem prehodu podjetij.

 

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal je izpostavila, da velika in energetsko intenzivna podjetja še vedno ne vedo, na kakšno pomoč lahko računajo. »Teh podjetij je približno 370, le dva odstotka, vendar porabijo kar tretjino vse električne energije. Poleg tega ta podjetja predstavljajo pomemben delež BDP Slovenije,« je poudarila in pozvala ministra, da jim država zagotovi primerljive pogoje poslovanja.

 

Minister Bojan Kumer je priznal, da je težko z enim ukrepom reševati vsa podjetja, med katerimi so velike razlike. Spomnil je, da so vsa podjetja deležna vsaj ene oblike pomoči, tako pri električni energiji kot plinu: »Evropski okvir žal ne dovoljuje pomoči velikim podjetjem. Več držav je sicer najavilo svoje izjeme, vendar vsi čakajo na odločitev Bruslja.« Prepričan je, da bo Slovenija uspela izpogajati izjeme, ker je tudi slovenska industrija v EU specifična, saj smo druga najbolj industrializirana država V Evropi. Minister predlaga, da podjetja začnejo sklepati pogodbe za 2024 in morda tudi za nadaljnje leto ali več, seveda diverzificirano in v skladu s specifikami svojega podjetja. »Ampak zavedati se je treba, da drugo leto ne bo subvencij,« je poudaril.

 

V razpravi o energetski samooskrbi Slovenije ter zelenem prehodu podjetij je Nahtigalova spomnila, da se podjetja močno zavedajo potrebe po energetski samozadostnosti. Nekatera so na tem področju veliko delala in vlagala že pred krizo, vendar imajo težave s pridobivanjem potrebnih dovoljenj. Nekatera čakajo že 10 let na okoljevarstveno dovoljenje. »To je nesprejemljivo. Nekatera podjetja morajo celo vračati sredstva iz razpisov, ker ne dobijo teh dovoljenj. Zato nas veseli, da bo minister Kumer v novem ministrstvu imel pod svojim okriljem tako energetiko kot okoljska dovoljenja«, je še dodal.

Fotogalerija





 

Arhivi