Novice


Arhiv: OKROŽNICA PRAVNE SLUŽBE: Na spletni strani Vlade RS objavljen Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev in Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih

Spoštovane direktorice, spoštovani direktorji,

 obveščamo vas, da je bil na spletni strani Vlade RS dne 2. marca 2023 objavljen Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Gre za spremembe, ki jih je predlagalo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in bodo predvidoma obravnavane po nujnem postopku. Predlog zakona vam pošiljamo v prilogi.

 Cij predloga zakona je, da vsebinsko sledi Predlogu sprememb in dopolnitev Zakona o tujcih (spodaj) pri odpravi nepotrebnih administrativnih ovir in pospešitvi reševanja upravnih na upravnih enotah.

 Z uveljavitvijo predloga zakona bo lahko tujec v času veljavnosti enotnega dovoljenja zamenjal delodajalca, zamenjal delovno mesto, ali se zaposlil pri več delodajalcih le na podlagi soglasja Zavoda RS za zaposlovanje, brez pisne odobritve upravne enote, ki je pisno odobritev izdala v obliki odločbe. Zaradi ukinitve pisne odobritve je bilo treba določiti, v kolikšnem času od vročitve soglasja s strani Zavoda RS za zaposlovanje mora tujec nastopiti delo pri novem delodajalcu.

Ker se v praksi kažejo težave pri zaposlovanju ustreznega kadra, predvsem v zdravstvu in v socialnovarstvenih ustanovah, novela zakona uvaja dodatno kategorijo tujcev, za katere se zakon ne bo uporabljal. To so tujci, ki se bodo zaposlovali v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah. Postopki na ZRSZ so zahtevni zaradi ugotavljanja izobrazbe, jezikovnega znanja in usposobljenosti tujcev, zato se z novelo predlaga, da se za tujce, ki se bodo zaposlovali v državnem oziroma javnem sektorju ZZSDT ne uporablja, kar pomeni, da ZRSZ ne bo dajal soglasij k zaposlitvam v javnem sektorju.

 Na spletni strani Vlade RS pa je še vedno objavljen tudi Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih. Gre za spremembe, ki jih je predlagalo Ministrstvo za notranje zadeve in bodo predvidoma obravnavane po nujnem postopku. Predlog zakona vam pošiljamo v prilogi.

 Vladni predlog sprememb Zakona o tujcih vsebuje kar nekaj sprememb, relevantnih za zaposlovanje tujcev.

 Z namenom odprave nepotrebnih administrativnih ovir in zasledovanja načela ekonomičnosti upravnega postopka predlog zakona vsebuje naslednje rešitve:

  • možnost vročanja podaljšanih dovoljenj za začasno prebivanje in dovoljenj za stalno prebivanje po pošti,
  • hramba prstnih odtisov oddanih v postopku izdaje prvega dovoljenja za začasno prebivanje tudi za namen uporabe v postopku podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje,
  • odprava zahteve po pisnem pozivu upravne enote za dopolnitev prošnje s prstnimi odtisi,
  • sprememba koncepta odločanja o zamenjavi delovnega mesta pri istem delodajalcu, zamenjavi delodajalca ali zaposlitvi pri dveh ali več delodajalcih (ukinitev obveznosti izdaje pisne odobritve s strani upravne enote v primeru izdaje soglasja s strani Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje),
  • odprava obveznosti periodičnega preverjanja izpolnjevanja pogoja zadostnih sredstev za preživljanje po uradni dolžnosti s strani upravne enote, ki bodo omogočile hitrejše vodenje postopkov izdaje dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi prebivanja.

 Odpravlja se tudi pogoj znanja slovenskega jezika na vstopni ravni za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine in ponovno uvaja brezplačno financiranje tečajev slovenskega jezika.

S predlogom nujne novele se ureja tudi možnost prehoda državne meje, v primerih, ko ima tujec vloženo prošnjo za podaljšanje ali izdajo nadaljnjega dovoljenja za prebivanje, o prošnji pa še ni bilo odločeno, tujec pa je zapustil ozemlje Republike Slovenije. S predlagano spremembo se sedaj tujcem, ki za vstop v Slovenijo ne potrebujejo vizuma, omogoča, da lahko v času odločanja o prošnji tudi vstopijo v Republiko Slovenijo skladno z namenom, zaradi katerega jim bo izdano dovoljenje za začasno prebivanje.

 Tujcu, ki mu je prenehal status začasne zaščite zaradi razlogov, določenih za prenehanje začasne zaščite ali zaradi poteka trajanja začasne zaščite v skladu z zakonom, ki ureja začasno zaščito razseljenih oseb (ZZZRO - Ukrajinci) se omogoča, da v roku osmih dni po prenehanju začasne zaščite pri pristojnem organu v Republiki Sloveniji zaprosi za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje za katerikoli namen, ki ga določa zakon.

Vaše komentarje ali odzive zbiramo na e-mail: pravnasluzba@gzs.si  do srede, 25. 3. 2023. Za sodelovanje se vam najlepše zahvaljujemo.

EKIPA GZS SPGZ

Fotogalerija





 

Arhivi