Novice


Arhiv: Nagrade za najboljše inovacije podelili tudi severnoprimorskim inovatorjem-21. junij 2023

Nagrade za najbolje inovacije podelili tudi severnoprimorskim inovatorjem-21. junij 2023 Severno Primorska gospodarska zbornica, Nova Gorica


Nagrade za najboljše inovacije podelili tudi severnoprimorskim inovatorkam in inovatorjem

Nova Gorica, 21 6. 2022 – GZS Severno Primorska gospodarska zbornica, Nova Gorica je podelila priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Podelili so 3 zlate, 7 srebrnih in 5 bronastih priznanj. Vse tri z zlatim priznanjem nagrajene regionalne inovacije so se uvrstile v tekmovanje za najvišje nagrade na nacionalni ravni, ki bodo podeljene na Dnevu inovativnosti 19. septembra.

 

Na letošnjem razpisu je sodelovalo skoraj 100 inovatorjev iz 12 podjetji in 6. konzorcijskih partnerjev s 15 inovacijami. Podelili so 3 zlate, 7 srebrnih in 5 bronastih priznanj. Tri z zlatim priznanjem nagrajene regionalne inovacije so se uvrstile tudi na nacionalno tekmovanje. Te inovacije so: Električni priključek sistema izpušnih plinov in Visoko temperaturno zaznavalo izpušnih plinov (obe inovaciji prihajata iz podjetja HIDRIA d.o.o.) terinovacija Kompakten visokonapetostni avtomobilski pogonski električni motor (MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o.).

 

Zbrane inovatorje so nagovorili gostitelji Boštjan Jerončič, predsednik Upravnega odbora GZS Severno Primorske gospodarske zbornice in direktor podjetja INCOM d.o.o., Vesna Nahtigal, generalna direktorica GZS, Marko Tribušon, podžupan Mestne občine Nova Gorica ter Leon Žunec iz Centra za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem, ki je predstavil Evropsko podjetniško mrežo (EEN). Predstavili so se tudi učenci OŠ Milojke Štrukelj, ki so z najpodjetniško idejo PALIČNJAK zasedli 1. mesto v kategoriji osnovne šole na tekmovanju POPRI 2023. 

»V zadnjih dveh desetletjih smo na severnoprimorski gospodarski zbornici kar precej časa namenili spodbujanju inovacijske kulture v regiji, saj se zavedamo, da so inovacije gonilo razvoja in si zaslužijo posebno mesto. Na dosedanjih razpisih je skoraj 800 inovatork in inovatorjev ter 33 inovacijskih skupin prijavilo kar 236 inovacij in v tem obdobju smo podelili 83 zlatih, 103 srebrnih in 50 bronastih priznanj. Rezultati nam vlivajo dodatno motivacijo, da se bomo trudili še naprej,« je izpostavila direktorica Severno Primorske gospodarske zbornice Nova Gorica mag. Nevenka Volk Rožič.

PREJEMNIKI PRIZNANJ ZA NAJBOLJŠE INOVACIJE SEVERNOPRIMORSKE REGIJE ZA LETO 2023 Z OPISI PREDSTAVITEV 

BRONASTO PRIZNANJE

GEN-I, d.o.o.

Projekt učinkovite rabe energije (URE)

V GEN-I tudi v energetsko zahtevnih časih skrbimo za odjemalce. S promocijsko kampanjo naše gospodinjske odjemalce spodbujamo z nasveti, jim pomagamo pri zmanjševanju porabe energije in s tem stroškov na računih. Z našim ambicioznim družbeno odgovornim ciljem želimo doseči, da bo skupna poraba naših gospodinjskih odjemalcev v primerjavi s preteklim letom nižja za 10 %. Več kot bo k temu prispeval posamezen odjemalec, večji bodo skupni prihranki in doprinos za okolje.

Ekipa: Nermina Bajrić, Majda Volk, Ana Durn, Andreja Smole, Anja Ilič, Anja Nikolavčič, Danijela Strle, Ina Pantner Volfand, Ivana Milev, Izidor Ostan Ožbolt, Kristina Šibelja, Maja Črnologar, Mateja Marinič Krašovec, Matija Gubanec Hančič, Nina Gabrijelčič, Nina Kocbek, Nuša Zidarn, Petra Kralj Ivančič, Matevž Berkopec

 

GEN-I, d.o.o.

Prenova prodajnih procesov DCRM B2C

Sales Runner močno poenostavlja proces sklepanja in urejanja pogodb za dobavo elektrike in plina. Je orodje za pripravo ponudb in pogodbene dokumentacija za stranke, ki omogoča popoln pregled nad stranko, vodenje komunikacije na enem mestu in ažurne informacije v vsakem trenutku. Stranke prejmejo samodejno generirane pogodbe v svoj e-nabiralnik v manj kot 15 minutah po oddanem povpraševanju, obenem pa jih lahko digitalno podpišejo, kar krepi trajnostno mišljenje.

Ekipa: Sales Runner inovacijska ekipa

 

SENG d.o.o.

Potopni agregat za zagotavljanje ekološko sprejemljivega pretoka (Qes) in proizvodnjo električne energije na pregradi Podselo

Na jezu Podselo (1939) je postavljen nov agregat, ki izkorišča energijo vode za zagotavljanje zahtevanega ekološkega pretoka.  V preteklosti se je ekološki pretok zagotavljal preko jezu, s to inovacijo se predpisan Qes izrablja sočasno za proizvodnjo električne energije. Rešitev se je iskala v smeri robustnega agregata, ki bo obratoval 24 ur na dan, vse dni v letu, saj je Qes potrebno zagotavljati neprekinjeno. Inovacija je potopni agregat nameščen v jezovni objekt.

Ekipa: Franko Primc, Egon Faganel, Primož Gabrijelčič, Alida Rejec, Ivana Ušaj, Maja Lužnik, Primož Bergoč, Miha Leban, Boštjan Čopi

 

TIK d.o.o. in SAOP d.o.o.

Digitalizacija kontrole kakovosti pri izdelavi medicinskih pripomočkov

Nova skupna programska rešitev (TIK d.o.o - Saop d.o.o.) združuje vse kontrole na enem mestu – potrditev prvih vzorcev, vhodno kontrolo, ocenjevanje dobaviteljev, prevzem procesa, medfazno kontrolo v proizvodnji, končno kontrolo, kontrolo zunanjih storitev (sterilizacije) ter zagotavlja 100% sledljivost. Omogoča avtomatsko izdelavo certifikatne listine serije končnega izdelka.

Ekipa iz TIK d.o.o.: Matjaž Trebše, Jožica Štremfelj

Ekipa iz SAOP d.o.o.: Peter Jenko, Vesna Cvijetinović 

 

ARCTUR d.o.o.

Spletna platforma ePosestni načrt eGOZD

ePosestni načrt je interoperabilna spletna platforma za načrtovanje gozdarskega načrta, ki omogoča zbiranje, integracijo in interpretacijo podatkov o gozdni infrastrukturi in drugih podatkih, ki so na voljo v različnih javno dostopnih bazah. Z inovativnimi zmogljivostmi in funkcionalnostmi platforma omogoča, da lahko uporabnik z enostavno aplikacijo kadarkoli dostopa do celovitega pregleda svoje gozdne posesti. Spletna platforma je rezultat projekta eGOZD. 

Ekipa ARCTUR d.o.o.: Tomi Ilijaš, Metka Špacapan, Blaž Carli, Matjaž Rupnik

Ekipa Gozdarski inštitut Slovenije: Matevž Triplat, dr. Jaša Saražin

SREBRNO PRIZNANJE 

Šolski center Nova Gorica, Medpodjetniški izobraževalni center in konzorcijski partnerji: Gimnazija Celje – Center, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Šolski center Celje, Šolski center Novo mesto, Šolski center Kranj, Biotehniški center Naklo, Srednja upravno administrativna šola Ljubljana, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana)

Inovativen primer vseživljenjskega učenja na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja_MUNERA3

MUNERA3 je s svojimi aktivnostmi, ter znanjem in veščinami, ki jih je delila udeležencem izobraževanj in usposabljanj, ustvarila obsežen in strokovno bogat potencial, ki ga nikakor ne smemo zavreči, temveč nadgrajevati naprej. Ustvarili smo MUNERA3 skupnost različnih deležnikov in izjemno dragoceno mrežo strokovnjakov. V okviru mednarodne inštitucije Unesco-Unevoc je bila MUNERA3 izbrana kot primer odlične učne prakse ter inovacije v poklicnem in strokovnem izobraževanju.

Ekipa: Adrijana Hodak, Ana Lenščak, Patricija Plesničar, Neža Mikuž iz Šolskega centra Nova Gorica

 

SENG d.o.o.

Montaža nivojske sonde v jašku črpalk glavnega sistema hladilne vode ČHE Avče

ČHE Avče je zaenkrat edina črpalna HE v Sloveniji. Problem, ki ga inovacija naslavlja je preprečitev nenadnega oz. nenačrtovanega izpada ČHE Avče zaradi zamašitve filtrov hladilne vode ter mašenja vstopnih bočnih rešetk za dovod vode Soče v zbirni jašek hladilne vode. Merjenje nivoja vode na obeh straneh rešetk omogoča, da se oceni, koliko časa bo elektrarna še delovala in se tako izogne nenadni zaustavitvi.

Ekipa: Gašper Žabar, Jožko Pavšič, Primož  Bergoč, Peter Drusany, Marko Mladovan

 

GOSTOL - GOPAN d.o.o. Nova Gorica

Sistem hlajenja in staranja kruha na vozičkih

Sistem hlajenja in staranja kruha na vozičkih ter polnjenja in praznjenja vozičkov je namenjen avtomatizirani manipulaciji pladnjev s kruhom iz prvega dela linije na vozičke, več urni manipulaciji vozičkov s kruhom v ohlajenem prostoru ter nato manipulaciji kruha iz vozičkov na drugi del linije. Bistvo inovacije je cenejše in energijsko varčnejše staranje kruha ter olajšanje dela delavcev v pekarni.

Ekipa: Anže Pižent, Saša Šaver, Matija Urbančič, Jurij Volčič, Darko Skočir, Peter Rodman, Edvin Saksida, Peter Dolenc

 

RED PITAYA d.o.o.

STEMlab 125-14 X-Channel System

Inženirska ekipa Red Pitaya je razvila še en inovativen izdelek, ki omogoča pridobivanje in ustvarjanje več signalov. Ta cenovno dostopna večkanalna rešitev bo raziskovalcem in članom industrije pomagala hitreje in učinkoviteje reševati zahtevne težave. Ena od glavnih prednosti novega sistema je možnost izbire števila vhodov in izhodov glede na specifične potrebe projekta ter možnost nadgradnje kadar koli z nakupom dodatnega vezja.

Ekipa iz Red Pitaya d.o.o.: Črt Valentinčič, Nicu Irimia, Žiga Agostini, Miha Gjura ter Jure Trnovec iz Instrumentation Technologies d.o.o.

 

HIDRIA d.o.o.

Sistem balansiranja ventilatorjev HEC brez elektronike

Balansiranje ventilatorja je pomemben standard pri proizvodnji visoko zahtevnih ventilatorjev z podobnim učinkom kot balansiranje pnevmatik. Hidria je z preprosto a učinkovito spremembo procesa proizvodnje uvedla nov postopek balansiranja ventilatorja brez elektronike z uporabo frekvenčnika. Inovacija je omogočila časovni prihranek 100s na kos na proizvodni liniji, krepko povečala kapaciteto linije ter fleksibilnost podjetja pri odzivu na naročila kupcev.

Ekipa: Gregor Prezelj, Jaka Petrič, Mirko Petrovčič

 

Kolektor Orodjarna – Avtomatizacija in strojegradnja, d.o.o. (KO-A&S)

GEN2 Standardizirana modularna linija za proizvodnjo hibridnih komponent za avtomobilsko industrijo

GEN2 predstavlja modularno linijo za proizvodnjo kompleksnih hibridnih izdelkov za avtomobilsko industrijo, ki temelji na standardiziranih, modularnih in varnostno ločenih pod-sistemih. Ta pristop omogoča učinkovito procesiranje novih projektov brez večjih časovnih in finančnih investicij, kar prispeva k dolgoročni konkurenčnosti in poslovni uspešnosti poslovnega programa oz. proizvodnje komponent za avtomobilski trg v koncernu Kolektor. Inovacija namreč določa povsem nov poslovni model.

Ekipa: David Bizjak, Tadej Vidic, Marko Bogataj, Pavel Rupnik, Franci Klun, Miroslav Govekar, Zoran Borković, Emil Kopač

 

UNIVERZA V NOVI GORICI

Optimizacija adhezijskega potenciala olefinskih polimernih kartuš za uporabo v biosenzorjih

Univerza v Novi Gorici in podjetje OREL d.o.o. sta razvila okolju prijazno metodo optimizacije olefinske polimerne folije, ki se lahko uporablja kot kartuša v biosenzorjih. Metoda predvideva začetno obdelavo folije s kisikovo plazmo, kateri sledi kemična modifikacija površine s potopitvijo v raztopino iz etanola, vode in GPTSa. Ta proces zagotovi, da površina kartuše nase veže toksine, bakterije in viruse, ki jih biosenzor nato prepozna s pomočjo fluorescence.

Ekipa: dr. Jurij Urbančič, dr. Barbara Ressel, dr. Patrizia Melpignano

ZLATO PRIZNANJE NACIONALNI NIVO

HIDRIA d.o.o.

Električni priključek sistema izpušnih plinov

Električni priključek sistema izpušnih plinov z delovanjem pri  zahtevnih karakteristikah preprečuje puščanje izpušnih plinov, drastično zmanjšuje škodljive emisije pri zagonih motorja, omogoča delovanje v temperaturnem območju od -40° do +1.000°C. Izdelek je uporaben za bencinske, dizelske ali hibridne motorje ter presega vse trenutno najnaprednejši Euro7 standard. Hidria je za izdelek uspešno pridobila EU patent, v teku pa je tudi pridobivanje mednarodnega patenta.

Ekipa: Bojan Meklav, Tadej Muznik, Nejc Eržen, Vasja Tuta

 

HIDRIA d.o.o.

Visoko temperaturno zaznavalo izpušnih plinov

V razredu tovornih vozil ter težke mehanizacije je zaradi faktorja teže hitra elektrifikacija zelo malo verjetna. Ker pa bo v takšnih strojih kljub temu potrebno krepko zmanjšati izpuste, rešitve za zmanjševanje odtisa teh vozil zahtevajo razvoj napredne senzorike. Hidriino visoko temperaturno zaznavalo plinov omogoča izjemno natančne meritve, ki omogočajo učinkovito delovanje filtrov. Hidriino prebojno inovacijo smo zaščitili z vlogo dveh pomembnih patentov.

Ekipa: dr. Boštjan Berginc, dr. Jani Kenda, dr. Miha Kenda, Uroš Milost, Jani Čebokli, Aleksander Tapaj, Jernej Rejc, Ana Lipušček, Urban Bric, Aljaž Podobnik

 

MAHLE Electric Drives Slovenija d.o.o..

Kompakten visokonapetostni avtomobilski pogonski električni motor

V MAHLE so razvili in industrializirali visokonapetostni električni motor za pogon hibridnih vozil. Motor odlikujejo nizka masa, visok izkoristek, velika moč in visoki vrtljaji. Za ta produkt je bila razvita inovativna sestava rotorskih paketov na gred, ki je v postopku patentiranja. Motor je prestal zahtevne preizkuse po avtomobilskih standardih. Pritrjen je na menjalnik super športnega vozila prestižne znamke. Skupaj z V12 termičnim motorjem proizvede preko 1000 konjskih moči. Z elektrifikacijo vozila, so se emisije CO2 zmanjšale za 30%.

Ekipa: Tine Krkoč, Rok Humar, Simona Lipovšek, Alan Vičič, Nika Benčina, Marjo Mavrič, Aleks Medvešček, Fabian Rudolph, Larisa Cobianu, Marcio Oliveira Vaz

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi