Novice


Arhiv: Izstop GZS iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS)

Spoštovane članice, spoštovani člani,

Obveščamo vas, da smo se vodstva vseh petih reprezentativnih delodajalskih organizacij in združenj, članic Ekonomsko-socialnega sveta, na sestanku 19. julija dogovorila, da izstopamo iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) vse dotlej, dokler v naši državi ne vzpostavimo enakopravnega tripartitnega socialnega dialoga, ki bo temeljil na spoštovanju Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta.

O tem smo predsednika Vlade RS in socialne partnerje v ESS pisno že obvestili.

Za tak korak je vodstvu GZS mandat podelil Upravni odbor GZS na svoji izredni seji GZS, ki je bila zaključena v ponedeljek, 17. julija. Mandat so pri svojih organih upravljanja pridobile tudi druge reprezentativne delodajalske organizacije in združenja, članice ESS.

Za izstop iz socialnega dialoga v okviru ESS smo se odločili, ker se hujše kršitve pravil delovanja ESS s strani vladnih predstavnikov v ESS nadaljujejo, na kar smo nazadnje opozorili v torek, 18. julija, po ponedeljkovem sprejemu Zakona o dolgotrajni oskrbi v Državnem zboru RS brez soglasja socialnih partnerjev glede financiranja.

Svoje nezadovoljstvo in zaskrbljenost zaradi neustrezno vodenega socialnega dialoga na tripartitni ravni ter ponavljajočega kršenja Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta s strani Vlade RS in pristojnih ministrstev smo v zadnjem letu večkrat izrazili.

Pravilom tripartitne (vlada - delodajalci - sindikati) obravnave v okviru ESS se je izognil tudi predlog Zakona o delovnih razmerjih, ki je bil dan v javno obravnavo še pred zaključkom dela pogajalske skupine. Podobne kršitve postopka so se dogajale v primerih Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), rebalansa Zakona o izvrševanju proračuna RS. Ob tem se je pri delovanju ESS pojavljala še vrsta drugih kršitev, ki onemogoča kakovostno delo pogajalskih skupin (pomanjkanje gradiv, njihova nepravočasna dostava, nepravočasno pripravljeni zapiski ipd.).

Hkrati delodajalske organizacije z veliko zaskrbljenostjo spremljamo navedbe nekaterih vladnih predstavnikov o predvidenih reformah. Manjka namreč celovit pristop, ki bi prikazal posledice vseh predvidenih ključnih reform na gospodarstvo. K temu smo Vlado RS in njene pristojne ministre že večkrat neuspešno pozvali. Zakonodajalci napovedujejo zgolj dodatne obremenitve gospodarstva. To je povsem v nasprotju s tistim, kar je tudi predsednik Vlade še februarja pojasnjeval v parlamentu – da želi vlada znižati obremenitev dela.

Nesprejemljivo je, da skuša vlada delodajalce dodatno obremeniti ob tem, da gospodarstvo že sedaj posluje v izjemno zahtevnih razmerah. V obdobju od oktobra 2022 do maja 2023(obdobje osmih mesecev, ki so ga zaznamovale visoke cene električne energije in zemeljskega plina)je v Sloveniji industrijska proizvodnja upadla za skoraj 6 % glede na predhodno enako obdobje. Padci v nekaterih dejavnostih dosegajo tudi 20 %. Za razliko od Slovenije je na ravni EU industrijska proizvodnja zrasla za 1 %.

Ob vsem povedanem je najbolj alarmantno, da smo že sedaj po pobranih prispevkih za socialno varnost na prvem mestu med državami OECD.

 

Danes, v petek, 21. julija, reprezentativne delodajalske organizacije in združenja, članice Ekonomsko-socialnega sveta, svoja stališča predstavljamo tudi na novinarski konferenci.

 

O nadaljnjih korakih vas bomo sproti obveščali.

S spoštovanjem,

Vesna Nahtigal

generalna direktorica GZS

Tibor Šimonka

predsednik GZS

Fotogalerija





 

Arhivi