Novice


Arhiv: Sporočilo za javnost: Projekt »Dolina vodika severnega Jadrana« (North Adriatic Hydrogen Valley - NAHV)

Projekt »Dolina vodika severnega Jadrana« (North Adriatic Hydrogen Valley - NAHV)

 

 S projektom »Dolina vodika severnega Jadrana« (NAHV) so vodilni partner Holding Slovenske elektrarne (HSE), podjetje ECUBES in celoten konzorcij, ki ga sestavlja 38 partnerjev in pridruženih subjektov zlasti iz Slovenije, Hrvaške in Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine v Italiji, tej makro-regiji s ponosom zagotovili trdno pozicijo na VODIKOVEM ZEMLJEVIDU PRIHODNOSTI!

 

24. julija 2023 v Ljubljani je HSE, vodilni partner projekta NAHV, v imenu celotnega konzorcija, tudi podjetja ECUBES, podpisal s Clean Hydrogen Partnership Pogodbo o sofinanciranju projekta NAHV v vrednosti 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Podpis pogodbe pomeni zeleno luč za uraden pričetek izvajanja transnacionalnega evropskega projekta v okviru programa Horizon Europe, katerega cilj je vzpostavitev vodikove doline. Projekt, ki se bo začel izvajati 1. septembra 2023 in bo trajal 72 mesecev, bo vključeval sedemnajst pilotnih projektov na območju vseh treh partnerskih držav.

 

Podjetje ECUBES d.o.o. bo kot projektni partner projekta NAHV vodil aktivnosti iz delovnega sklopa št. 6 (DS6) »Medsektorski in čezmejni promet – Brez emisijski  koridor mobilnosti severni Jadran«. Cilj slednjega je prikazati izvedljivost izgradnje hranilnika obnovljive energije, proizvodnje zelenega vodika, zmogljivosti shranjevanja vodikove energije ter s tem olajšati uporabo vodika v več sektorskem pristopu, to je v čezmejnem transportu, industriji in energetiki, s čimer se bo znižalo emisije CO2 in prispevalo k energetski trajnosti v EU. Namen demonstracijskega projekta oziroma študije je v pridobitvi izhodišč za pilotni projekt skupnih rešitev za shranjevanje energije z vodikovimi polnilnimi postajami, floto avtomobilov/kombijev na vodik, tovornjakov, avtobusov in potniških katamaranov na vodik ter letal na vodik. V okviru DS6 se bo skušalo dokazati, da je nujno potrebna uvedba več prilagodljivih rešitev, da se elektroenergetskemu sistemu zagotovi sposobnost prilagajanja dinamiki obremenitve v vseh časovnih okvirih: od sprotnih odzivov do medletne prilagodljivosti. Ta delovni sklop bo dal tudi odgovor na vprašanje, kako se lahko obnovljivi vodik uvozi v regijo severnega Jadrana.

 

Partnerstvo projekta NAHV vključuje 38 organizacij, od tega 27 partnerjev in 11 pridruženih subjektov, kot so podjetja, univerze, inštituti in druge javne ustanove, večinoma iz treh območij - Slovenije, Hrvaške in avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine v Italiji. Koncept projekta zajema celotno verigo uporabe obnovljivega vodika; od njegove proizvodnje, skladiščenja in distribucije do končne uporabe v različnih sektorjih, predvsem industriji ter kopenskem in pomorskem prometu. Projekt je prejel najvišjo oceno med vsemi vodikovimi projekti, predstavljenimi na razpisu. Evropska komisija ga je pozdravila kot vodilno pobudo.

 

Industrijski deležniki iz vseh treh držav bodo razvili pilotne projekte za proizvodnjo več kot 5.000 ton obnovljivega vodika na leto iz obnovljivih virov energije ter njegovo shranjevanje, distribucijo in uporabo. Eden najpomembnejših ciljev projekta je ustvariti trg obnovljivega vodika; tako glede povpraševanja kot ponudbe, ki bi ga naredil za konkurenčnega energenta prihodnosti. Z uvajanjem naprednih tehnologij za izrabo vodika ter z razvojem znanja in infrastrukture projekt zasleduje tudi druge ključne cilje Evropskega zelenega dogovora. Zlasti zadeva razogljičenje glavnih industrijskih sektorjev, kot sta proizvodnja jekla in cementa, ter trajnostne prometne rešitve za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Na ta način se s projektom NAHV začenja ustvarjati celovit ekosistem za prehod na uporabo obnovljivega vodika, ki vključuje proizvodne in storitvene dejavnosti za zadovoljevanje potreb gospodinjstev in občanov ter tako z načrtovanjem potrebnih znanj in kompetenc ustvarja delovna mesta prihodnosti.

 

Odmevna podpora severno Jadranski vodikovi dolini je prišla z vseh treh sodelujočih območij:

»Na Hrvaškem smo uporabo vodika sprejeli v načrt za našo energetsko prihodnost. Vodik bo pomagal premagati energetske težave v naših sektorjih. Podprli jih bomo s financami in zakonodajo. Hrvaška je tu, da podpira in išče rešitve,” je povedal Ivo Milatić, državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo in trajnostni razvoj.

 

»Naša zaveza je zelo oprijemljiva,... zagotovili smo že, da bomo financirali takšne projekte. Poudarjam našo zavezo regije do vseh tukajšnjih vlad, da nadaljujemo s pobudo NAHV, dokler ne postane glavno vodikovo vozlišče,” je poudaril Sergio Emidio Bini, regionalni minister za proizvodne dejavnosti in turizem, FVG, Italija.

 

»Naši skupni cilji EU za razogljičenje do sredine stoletja in zmanjšanje emisij za najmanj 55 % do leta 2030 so izjemno ambiciozni. Ena glavnih prednostnih nalog je prehod na obnovljive vire energije. Slovenija bo pomagala pri prizadevanjih. Upam tudi, da bodo vse nove pobude, dodane projektu NAHV, pripomogle k doseganju ogljično nevtralne prihodnosti,« je izjavil Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo.

 

Aleksander Gerbec, direktor podjetja ECUBES, je podpis pogodbe o dodelitvi sredstev utemeljil:

»Zgodovinski trenutek in vrhunec let pripravljalnih del in sodelovanja treh držav. Ta projekt dokazuje, da smo v Sloveniji, na Hrvaškem in v Furlaniji Julijski krajini, ko sodelujemo, sposobni narediti resnično spremembo pri razogljičenju vsakega vseh vidikov našega vsakdanjega življenja in narediti pozitivno spremembo, ki je lahko zgled vsem v Evropi. Prav tako želimo navdihniti naslednjo generacijo z izobraževalnimi programi, kot je H2STUDENT. Spremljajte to razsežnost!«

 

Stephen Taylor, strateški koordinator skupne delovne skupine za severno Jadransko vodikovo dolino, je komentiral:

"Ta korak formalizira nadaljnji razvoj pomembnega nadnacionalnega sodelovanja, zgrajenega na zaupanju, ki se bo zdaj spremenilo v dejanja in prineslo oprijemljive koristi za makro regijo in širše."

 

Projekt je podprt s strani podjetja Clean Hydrogen Partnership in njegovih članov.


Vir: ECUBES

Fotogalerija





 

Arhivi