Novice


Arhiv: Junijska ponudba član članu

Arhiv: Industrijski forum IRT 2023, 12. in 13. junij 2023, Hotel Slovenija, Portorož

Na forumu se predstavljajo dosežki in novosti iz industrije, industrijske inovacije in inovativne rešitve, primeri medorganizacijskega prenosa znanja in izkušenj ter uporabe novih zamisli, zasnov, metod, tehnologij in orodij v industrijskem okolju. Na strokovnih srečanjih in okroglih mizah se povzema resnično stanje v industriji ter njene zahteve in potrebe. Na letošnjem Industrijskem forumu IRT bo na okrogli mizi sodelovala tudi Vesna Nahtigal, generalna direktorica GZS. Člani GZS imajo popust na kotizacijo.

Arhiv: Od 1. junija 2023 v veljavi nova Ljubljanska arbitražna pravila 2023

Med glavnimi novostmi novih Ljubljanskih pravil izpostavljamo obveznost razkritja financiranja stroškov arbitraže s strani tretjih oseb; imenovanje administrativnega tajnika arbitražnega senata; uvedbo obvezne konference o upravljanju postopka – case management conference; uvedbo možnosti organizacije ustne obravnave na daljavo; poudarjen pomen načela dobre vere kot korektiva načela uspeha pri odločanju o stroških; podrobnejšo ureditev zaupnosti v arbitraži; stroškovne spodbude za uporabo »mediacijskega okna« v arbitražnem postopku in uporabo večstopenjskih postopkov (med-arb) pod okriljem Stalne arbitraže, skozi delno oprostitev plačila vpisne takse in administrativnih stroškov idr.

Arhiv: Delodajalske organizacije pozivamo k celostni obravnavi zakonskih sprememb

Mineva eno leto, odkar je vodenje Vlade RS prevzel dr. Robert Golob. Delodajalske organizacije - Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije v prihodnje od vlade pričakujemo več posluha za potrebe in zahteve gospodarstva, predlogi zakonskih sprememb v okviru načrtovanih reform pa naj se obravnavajo in presojajo celostno.

Arhiv: AJPES: Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2022

AJPES je objavil podatke o poslovanju gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v letu 2022.

Arhiv: Zamik izgradnje JEK2 stane 900 mio evrov letno

Na svoji prvi seji v novem mandatu se je sestal Upravni odbor GZS. Imenoval je Gorana Petka in Igorja Zorka za podpredsednika GZS ter sprejel sklep o ustanovitvi Strateškega sveta za raziskave, razvoj in inovacije. V osrednjem delu seje pa je prof. dr. Jože P. Damijan predstavil prvi del študije »Ekonomski in podnebni učinki zamud in napak pri izvajanju energetske politike Slovenije«. Med izsledki je izpostavil, da predlog NEPN, ki temelji zgolj na OVE virih, povečuje izpuste CO2, energetsko uvozno odvisnost ter stroškovno ceno električne energije za skoraj 70 EUR/MWh. Po Damjanovem prepričanju je v vseh pogledih najboljši jedrski scenarij.

Arhiv: Trajnost mora (spet) postati vrednota celotne družbe

Na Brdu pri Kranju se je 31. maja odvil 22. Okoljski dan v organizaciji GZS. V ospredju je bila sledljivost, a sodelujoči govorci so večkrat izpostavili tudi trajnost kot vrednoto in način življenja celotne družbe, ne le gospodarstva. To poosebljata tudi nagrajenca – prvi prejemnik nagrade GZS za okoljskega menedžerja Slavko Zupančič iz podjetja Krka in prejemnica nagrade za življenjsko delo na področju okoljevarstva Vilma Face, ki je 40 let delovala na področju okoljevarstva v podjetju Gorenje, imela pa je vidno povezovalno in spodbujevalno vlogo tudi izven matičnega podjetja.

Arhiv: Predstavitev BIZI finančnih produktov Slovenskega regionalno razvojnega sklada

Vabimo vas na brezplačno predstavitev BIZI finančnih produktov Slovenskega regionalno razvojnega sklada.

Arhiv: Združenje industrije pijač podpira uvedbo kavcijskega sistema za embalažo pijač

Združenje industrije pijač pri GZS - ZKŽP je širši zainteresirani javnosti predstavilo zaključke dvoletne študije o uvedbi kavcijskega sistema na področju ločenega zbiranja plastenk in pločevink pijač v Sloveniji. Gre za prvo vseobsežno študijo na tem področju v Sloveniji. Študija potrjuje, da v Sloveniji potrebujemo kavcijski sistem za izpolnitev ciljev do leta 2025 in 2029 na področju ločenega zbiranja PET in recikliranja.

Arhiv: Vesna Nahtigal: ”Ves svet kriči o nujni domači oskrbi s primarnimi materiali, v Sloveniji pa želimo to industrijo izbrisati?!”

Na GZS razumemo Nacionalni energetsko podnebni načrt (NEPN) kot izjemno pomemben dokument, ki bo začrtal razvoj naše države v smeri zelenega, trajnostnega in samozadostnega okolja. Čeprav gre v tem trenutku za izhodišča, ta v veliki meri že krojijo končno podobo celovitega NEPN, zato jim je treba posvetiti posebno pozornost. Dokument vsebuje kar nekaj spornih izhodišč in ciljev, zaradi česar je po našem mnenju potreben predelave in dopolnitev, pojasnjuje v svojem članku za majsko številko revije Glas gospodarstva Petra Prebil Bašin, v.d. direktorice GZS - Združenja za nekovine in kovinske materiale.

Arhivi