Novice


Arhiv: Vabimo vas na 4 dnevno usposabljanje mentorjev, ki bo na CPU med 8. in 29. novembrom 2022

Pedagoško andragoško usposabljanje za mentorje je namenjeno vsem tistim, ki v podjetjih sprejemajo vajence in dijake na praktično usposabljanje z delom (PUD) in študente višjih strokovnih šol na praktično izobraževanje (PRI). Udeleženci se bodo v programu usposobili za izvajanje nalog v podjetju ali drugi ustanovi, ki so vezane na načrtovanje in izvajanje praktičnega usposabljanja ali izobraževanja z delom.

Arhiv: Gospodarstvo veliko pričakuje od mobilne tehnologije 5G

Na dogodku so udeleženci razpravljali o mobilni tehnologiji pete generacije (5G) in njenih prednosti za nove digitalne produkte, storitve in poslovne modele v gospodarskih panogah.

Arhiv: Zadnje informacije glede razmer na energetskih trgih

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na današnji predstavitvi proračunskih dokumentov v Državnem zboru RS vse javne ustanove in gospodarske subjekte, ki ne dobijo ponudbe za nakup električne energije za letos pozval, naj se obrnejo na ministrstvo za infrastrukturo, kjer imajo skupno rešitev za takšne primere. Tistim, ki nimajo sklenjenih pogodb o dobavi električne energije za naslednje leto, pa priporoča, naj počakajo do konca meseca, saj bodo na evropski ravni sprejete spremembe pravil energetskega trga, po katerih bodo cene energentov nižje in omejene.

Arhiv: Čakanje na delo in skrajšan delovni čas: GZS pozvala k pripravi interventnega zakona

GZS je pristojne pozvala, da nemudoma pripravijo interventni zakon po vzoru protikriznega zakonodajnega paketa, ki bo podjetjem omogočil uporabo dveh ukrepov za ohranitev zaposlenih, in sicer ukrep subvencioniranja čakanja na delo in ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Arhiv: Čakanje na delo in skrajšan delovni čas: GZS pozvala k pripravi interventnega zakona

GZS je pristojne pozvala, da nemudoma pripravijo interventni zakon po vzoru protikriznega zakonodajnega paketa, ki bo podjetjem omogočil uporabo dveh ukrepov za ohranitev zaposlenih, in sicer ukrep subvencioniranja čakanja na delo in ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Arhiv: GZS obžaluje, da je sporna izjava ostala v noveli zakona o pomoči gospodarstvu

»Na GZS smo razočarani nad tem, da je v noveli Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina, ki ga je sprejel Državni zbor, ostalo določilo, ki od prosilcev za pomoč zahteva podpis izjave, da upravičenec cene svojih proizvodov oziroma storitev, zaradi dviga cen električne energije in zemeljskega plina, ni dvignil za več kot 10 odstotkov. Podjetja, ki so člani GZS, tako izjavo razumejo kot nezaupnico gospodarstvu in kot nerazumno birokratsko omejitev, ki bo marsikatero podjetje odvrnila od prošnje za pomoč,« je sprejem novele v četrtek komentiral predsednik GZS Tibor Šimonka. V petek je 5 delodajalskih organizacij in zbornic na predsednika Vlade RS, ministra za finance in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo naslovilo skupno pismo, v katerem so ponovno protestirale proti določilu v noveli zakona, ki od potencialnih upravičencev za pomoč zahteva podpis izjave, da upravičenec cen svojih proizvodov/storitev, zaradi dviga cen elektrike in zemeljskega plina, ni dvignil za več kot 10 %. Odločevalce so pozvale k takojšnjemu popravku zakonodaje.

Arhiv: 2. konferenca VODIKOV EKOSISTEM SEVERNEGA JADRANA 2022

Partnerji iz industrije, univerz in odločevalci iz sodelujočih držav: Slovenije, Hrvaške in Italije – Avtonomne dežele Furlanije – Julijske Krajine, ki tvorijo edinstveno mednarodno partnerstvo severnojadranske vodikove doline, so se v torek, 27. septembra 2022, ponovno srečali v Novi Gorici na 2. konferenci Vodikov ekosistem Severnega Jadrana 2022. Vodilne panoge in tehnološka podjetja iz regije, ki si prizadevajo za ogljično nevtralnost, so predstavila številne primere dobrih praks, priložnosti in izzive na področju vodikovih tehnologij za ogljično nevtralnost in blaženje podnebnih sprememb. Predstavili so tudi prednosti medsektorskega povezovanja z uporabo aplikacij vodika in obnovljivih virov energije ter možnosti povezovanja obnovljivih virov energije z industrijo, energetiko in čistim prometom. Konferenca nagovarja partnerje iz severnojadranske regije in širše v regiji JV Evrope.

Arhiv: VABILO NA BREZPLAČNA diagnostična testiranja za oceno telesne zmogljivosti vodij in zaposlenih

Gospodarska zbornica Slovenije, Sekcija za fitnes, rekreacijo in regeneracijo, za Slovenski podjetniški sklad izvaja strokovno oceno potreb zaposlenih in vodij zagonskih ter drugih visokotehnoloških inovativnih MSP podjetij na področju izvajanja preventivnih programov za varovanje zdravja pri delu ter spodbujanja zdravega življenjskega sloga. Brezplačna diagnostična testiranja bodo potekala v torek, 11. oktobra 2022, med 12. in 16. uro, na Fakulteti za šport, Gortanova ulica 22, Ljubljana, Dvorana Grintovec. Izkoristite to enkratno priložnost in prijavite vas in vaše zaposlene!

Arhiv: Posvet SRIP MATPRO 2022 "Pot do zelenega proizvoda - trajnost izven okvirjev" - 13. oktober 2022

Dogodek pod okriljem SRIP-a MATPRO je namenjen srečanju in izmenjavi mnenj med državnimi institucijami, slovenskim gospodarstvom in institucijami znanja. Letos bo organiziran v okviru mednarodne konference AMPT 2022.

Arhiv: Predstavitev programov za spodbujanje zaposlovanja: Zelena delovna mesta in Hitrejši vstop mladih na trg dela

Zavod RS za zaposlovanje je v letu 2022 objavil 2 novi javni povabili oziroma finančni spodbudi za delodajalce in sicer Spodbujanje zaposlovanja brezposelnih na zelenih delovnih mestih ter Hitrejši vstop mladih na trg dela. Na on-line dogodku, ki bo v torek, 11.10.2022 ob 9.00h, bosta obe javni povabili, Predstavitev programov za spodbujanje zaposlovanja: Zelena delovna mesta in Hitrejši vstop mladih na trg dela, podrobneje predstavljeni.

Arhivi