Novice


Arhiv: Odbor ni potrdil predloga novele zakona o minimalni plači

Odbor Državnega zbora za delo za delo, družino, socialne zadeve in invalide (v nadaljevanju: Odbor) na 77. nujni seji 28. marca 2022 ni potrdil Predloga zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o minimalni plači (v nadaljevanju: ZMinP-C), ki je bil vložen s strani Skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim Vatovcem, kot primernega za nadaljnjo parlamentarno obravnavo.

Arhiv: Izdana Uredba o metodologiji ocenjevanja škode v gospodarstvu zaradi dviga cen energentov

Vlada Republike Slovenije je 31. marca 2022 izdala uredbo, s katero gospodarskim upravičencem po Zakonu o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu omogoči dostop do pomoči države. Uredba je bila v Uradnem listu RS št. 46/22 objavljena v četrtek in je začela veljati v petek, 1. aprila 2022. Uredba poleg metodologije izračuna škode, ki je nastala upravičencem iz zakona, vsebuje še izračun višine pomoči s strani države ter sam postopek dodelitve pomoči – upravičenci morajo predložiti vloge prek informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije do 15. aprila 2022, izplačila pa prejmejo do 5. maja 2022. Vlogo bodo lahko podale pravne in fizične osebe, ki opravljajo gospodarsko dejavnost in so bile registrirane v Republiki Sloveniji najkasneje do 1. decembra 2021 ter ocenjujejo, da jim bodo stroški energije v letu 2022 v primerjavi z letom 2021 narasli za več kot 40 odstotkov.

Arhiv: Izšla nova edicija revije Discover Slovenia – ITALIA

Gospodarsko sodelovanje z Italijo se je v letu 2021 močno okrepilo in obseg trgovinske menjave z blagom in storitvami med državama znašal desetino celotne trgovinske menjave Slovenije s svetom. Italija je sicer drugi najpomembnejši uvozni, pa tudi izvozni zunanjetrgovinski partner za Slovenijo. Pišemo o vseh sektorjih slovenskega gospodarstva, ki so zanimivi za italijanski trg, vključno z lesom, saj ima Slovenija na tem področju dolgo tradicijo. Pripravili smo intervju z dr. Tatjano Zagorc, direktorico Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij na GZS, ki pravi, da Italijo in Slovenijo združuje skupen mediteranski prostor, ki ponuja številne priložnosti za razvoj kakovostnih živil. Zaradi bližine trga in trenutne gospodarske rasti mnoga podjetja vidijo številne priložnosti za povečanje poslovanja z Italijo, zato preberite prispevke, ki smo jih pripravili za vas. Prijazno sta se odzvala tudi veleposlanika – slovenski v Rimu in italijanski v Ljubljani. Tomaž Kunstelj ocenjuje, da veliko neizkoriščenih možnosti med državama obstaja na znanstvenem področju in področju digitalizacije.

Arhiv: Ključna vprašanja: Pogovor gospodarstva in politike

Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje Manager in AmCham Slovenija, ki sestavljajo Gospodarski krog, se zavedajo pomena sodelovanja in dialoga s politiko, zato so na dogodku, dne 30. marca 2022, gostile predstavnike devetih političnih strank z največjo podporo v javnomnenjskih raziskavah. Skupaj so naslovili vprašanja s področij vitke in prijazne, zelene in pametne ter napredne, sposobne in ambiciozne Slovenija. Pogovora so se udeležili (stranke naštete po abecedi): Gibanje svoboda – Dimitrij Zadel, Levica - Luka Mesec, LMŠ - Igor Peček, Naša dežela - Aleksandra Pivec, Nsi - Matej Tonin, PoS – Simon Zajc, SAB – Angelika Mlinar, SD - Sandi Češko in SDS – Andrej Šircelj.

Arhiv: V Dubaju o podpornem okolju za visokotehnološka podjetja

Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je z delegacijo visokotehnoloških podjetij obiskal Expo 2020 Dubaj. Na poslovnem forumu o podpornem okolju za visokotehnološka podjetja je podjetja pozval, da izkoristijo sredstva, ki so na voljo.

Arhivi