Novice


Arhiv: Kako do sredstev mednarodne razvojne pomoči za projekte slovenskih podjetij v tujini

 

Delavnica UNIDO

GZS, Dimičeva 13, Ljubljana, četrtek 7.2.2013 ob 10.00 uri, dvorana B (I. nadstropje)
 

 

Republika Slovenija je kot razvita država, članica EU in OECD v mednarodnem prostoru dolžna izpolnjevati tudi zaveze na področju mednarodne razvojne pomoči in sodelovanja. Glede na stopnjo gospodarskega razvoja je že od leta 2004 država donatorica uradne razvojne pomoči.

Junija 2006 je bil sprejet Zakon o mednarodnem razvojnem sodelovanju RS (ZMRS, Ur. l. RS, št. 70/06), ki opredeljuje cilje in način dolgoročnega načrtovanja, financiranja ter izvajanja mednarodnega razvojnega sodelovanja (MRS) RS. Obveznosti RS na področju MRS so opredeljene tudi s članstvom v Evropski uniji. Sredstva se odvajajo in uporabijo skozi različne multilateralne in bilateralne mehanizme oziroma institucije.

Prioritetna področja za katera Slovenija namenja svoja mednarodna razvojna sredstva so avtomobilska, lesna industrija, turizem, okolje in energetika, med prioritetnimi območji, kamor sredstva usmerja, pa je tudi Zahodni Balkan.

Ena od organizacij skozi katero Republika Slovenija usmerja svoja sredstva in predlaga razvojne projekte je UNIDO – Organizacija združenih narodov za industrijski razvojs sedežem na Dunaju. Republika Slovenija sodeluje z UNIDOM v okviru Mednarodne razvojne pomoči – MRP. Prednost izvajanja razvojnih projektov skozi slovenski fiduciarni račun pri UNIDU je med drugim ta, da je k predlaganim projektom možno povabiti slovenske ponudnike (podjetja, znanstvene in razvojne inštitute in podobne organizacije), tako v fazi njihove priprave kot izvedbe.

Za tovrstno sodelovanje so primerna slovenska podjetja in organizacije, ki imajo lasten interes za širitev svojih dejavnosti ali strateške partnerje na Zahodnem Balkanu in potrebujejo dodatne spodbude preko izvirnih projektov. Vsi projekti se po sprejetju agende vodijo pod okriljem UNIDO-a.

Na »delavnici UNIDO«, ki jo organiziramo v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo želimo podjetjem iz omenjenih prioritetnih panog in področij predstaviti možnosti in načine za oblikovanje in izvedbo njihovih projektov s sofinanciranjem razvojnih sredstev Republike Slovenije preko UNIDO v naslednjih parih letih.

Vabimo vas, da se delavnice udeležite kar potrdite z izpolnjeno in posredovano prijavnico (spodaj). Kotizacije ni.

Program delavnice:

- uvodni nagovor in moderiranje, Matej Rogelj, namestnik direktorja CEMP - GZS

- individualna predstavitev udeleženih podjetij (po 3 min.)

- Mednarodno razvojno sodelovanje Slovenije, ga. Tanja Permozer, vodja sektorja 
   DTI na MGRT

- UNIDO - možnosti in načini sodelovanja slovenskih podjetij v projektih 
  mednarodne razvojne pomoči
, mag. Janez Rogelj, sekretar, MGRT - DTI

- vprašanja & odgovori, razprava

(predvideno trajanje delavnice: 1,5 – 2 uri)

 

Matej Rogelj,                                                                                                   Janez Rogelj,

GZS                                                                                                                   DTI na MGRT

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.