Novice


Arhiv: Seminar Nadzor izvoza blaga z dvojno rabo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo želi gospodarske subjekte seznaniti s pravili mednarodnega poslovnega okolja v primeru trgovanja z blagom z dvojno rabo.

»Blago z dvojno rabo« je blago, programska oprema in tehnologija, ki je v osnovi praviloma civilno in tudi namenjeno za civilno uporabo, vendar bi se zaradi svojih tehničnihlastnosti lahko uporabilo tudi za ali v povezavi zorožjem, zato je postavljeno pod nadzor. Razpon industrije blaga z dvojno rabo je tudi izredno širok in zajema izvoznike, ki so dejavni v sektorjih, kot so jedrska, biološka in kemična oprema ter oprema za predelavo materialov, elektronika, računalniki, telekomunikacije, šifriranje, senzorji in laserji, navigacija in letalska elektronika, pomorska oprema ter oprema za zračna plovila in pogon. Zaradi narave teh dejavnosti je blago z dvojno rabo pogosto vrhunsko visokotehnološko in izraz vodilnega tehnološkega položaja EU v svetu.

Ponosni smo, da imamo pri nas mnoga podjetja, ki proizvajajo, trgujejo ali posredujejo s takim blagom, saj je ta segmenttisti, ki ga prihodnost potrebuje.Potrebno pa je, da se spoznajo, zavedajo in upoštevajo mednarodna pravila in nadzor na tem področju, kar jim bo omogočalo kredibilno in dolgoročno mednarodno poslovanje in višalo konkurenčnost.

Ministrstvo zato prireja brezplačni seminar za slovenske gospodarske subjekte z namenom, da vas obvesti o osnovah nadzora blaga z dvojno rabo, o zadnjih spremembah v EU zakonodaji na področju blaga z dvojno rabo ter v nacionalni zakonodaji ter o nadzoru, ki ga izvajajo carinski organi. Seminar bo po novem terminu potekal v ponedeljek, dne 19.11.2012 od 9:00 ure do 12:30 ure v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, Dimičeva 13, 1000 Ljubljana.

Vabljena so vsa podjetja, ki delujejo na navedenih segmentih industrije in jih to področje zanima. Prijave bo sprejemalo ministrstvo do zapolnitev mest na elektronski naslov: dvojna-raba.mg@gov.si.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.