Novice


Arhiv: Iranci za okrepitev sodelovanja

Gospodarska zbornica Slovenije in Slovensko iranski poslovni klub sta v torek, 18. decembra 2012, gostila člane poslovne delegacije iz iranske province Gilan. Le-to je konec junija obiskala slovenska delegacija pod vodstvom predsednika GZS, mag. Sama Hribarja Miliča.

Na torkovem srečanju, ki se ga je udeležilo tudi nekaj slovenskih podjetij, so si bili govorci enotni – da je priložnosti za poslovno sodelovanje med obema državama precej. Po predstavitvi Slovenije in njenega gospodarstva iranski delegaciji je zbrane nagovoril predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, sicer tudi predsednik Slovensko iranskega poslovnega kluba, in poudaril pomen nedavno podpisanega sporazuma o sodelovanju med zbornicama Slovenija in Gilana. V želji za okrepitev poslovnega sodelovanja na obeh straneh je omenil tudi potrebo po reševanju težav slovenskih podjetij, ki poslujejo z Iranom, in sicer s plačilnim prometom. Ena od možnosti je pomoč podjetjem v okviru omenjenega poslovnega kluba ter njegove poslovne mreže.

Vodja iraške delegacije Hossein Kavousi Kalashemi, svetovalec in generalni direktor province Gilan, je ob tej priložnosti predstavil provinco, ki velja za eno najbogatejših v Iranu. Ima odlično geografsko lego, je namreč na razpotju med Evropo in Azijo, je prvo po proizvodnji pravega čaja, svile in jekla v Iranu ter eno najpomembnejših področij v državi glede pridelave hrane (arašidi, riž, oljke, kaviar, perutnina itd.). Po Kalashemijevih besedah je blagovna menjava med Gilanom in Slovenijo še vedno precej majhna, kar naj bi bila zlasti posledica velike zemljepisne razdalje. Kot je še dodal, naj bi tovrstne ovire z okrepitvijo poslovanja v okoliških državah postopoma presegli. Možnosti poslovnega sodelovanja med provinco in našo državo naj bi bile po njegovem mnenju široke, največ uspeha pa bi lahko dosegli zlasti na področju gozdarstva oziroma lesno-predelovalne industrije in turizma.

V okviru obiska bo iranska poslovna delegacija obiskala tudi šest slovenskih podjetij.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.