Novice


Arhiv: Srečanje podjetij s predsednikom EU zbornice na Kitajskem

Predstavniki slovenskih podjetij, ki so vpeta v poslovanje s kitajskim trgom, so v okviru interaktivnega srečanja s predsednikom EU gospodarske zbornice na Kitajskem (EUCCC), ki ga je 3. oktobra 2012 pripravila Gospodarska zbornica Slovenije, predstavili aktualne izzive, s katerimi se dnevno soočajo pri poslovanju s kitajskimi podjetji in institucijami.

 

Predsednik EUCCC, Davide Cucino, je na drugi strani na podlagi izsledkov raziskave, ki je bila nedavno narejena med evropskimi podjetji, delujočimi na kitajskem trgu, predstavil aktualne razmere kitajskega poslovnega in investicijskega okolja.

Med aktualno problematiko je bilo izpostavljeno, da je kljub ohlajanju kitajskega gospodarstva v prihodnjih nekaj letih še vedno zaznati dovolj gospodarske rasti, potrošnje in potenciala za ustvarjanje dobička tujih investitorjev, ki proizvajalo in prodajajo pretežno za obravnavani lokalni trg. Na drugi strani je danes 20 odstotkov evropskih podjetij že začelo razmišljati o umiku iz kitajskega trga zaradi rastočih stroškov in razpoložljivosti delovne sile, kompleksne in nepregledne zakonodaje, kršenj pravic intelektualne lastnine, nezmožnosti konkuriranja pri javnih naročilih in podobno.

Slovenska podjetja se lahko poslužujejo navezovanja poslovnih stikov na Kitajskem tudi preko EUCCC direktorija podjetij in delovnih skupin zbornice. Glede varovanja pravic intelektualne lastnine in dostopa na kitajski trg je evropskim malim in srednje velikim podjetjem na razpolago paleta storitev centra EU China SME centre in poizvedbena točka IPR SME help desk.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.