Novice


Arhiv: O pravilih poslovanja v Švici

V ponedeljek, 15. oktobra 2012, je na Gospodarski zbornici Slovenije potekala delavnica o delovnopravnih, carinskih in davčnih vidikih poslovanja s Švico, ki zaradi zasičenosti avstrijskega in nemškega trga postaja vse bolj zanimiva tudi za slovenska podjetja.

 

Švici, ki je s svojim visokim življenjskim standardom in industrijsko produktivnostjo ter moderno razvitim gospodarstvom privlačna tako za izvoznike kot tudi investitorje, je trenutno tudi »gradbišče Evrope«. Veliko je namreč naložb v pasivno gradnjo, od novogradenj pa do menjave obstoječih okolju manj prijaznih ali pa energijsko potratnih elementov stavb.

Kljub temu, da ima sklenjenih vrsto trgovinskih sporazumov z EU, je poslovanje s Švico nekoliko drugačno kot poslovanje z EU, kjer veljajo načela enotnega trga storitev. Poleg tega poslovanje v Švici nekoliko otežujejo še štirje uradni in hkrati poslovni jeziki ter kar 26 kantonov s svojimi pristojnimi institucijami. V ta namen smo udeležencem delavnice predstavili dejavnike, ki jih je potrebno upoštevati, če želimo v Švici opravljati storitve, prijaviti delavce, izvažati blago ali začasno izvoziti orodje idr., ter pogledali spletne strani posameznih pristojnih institucij v Švici, kjer lahko opravimo prijave, priglasitve ipd.

Zaradi velikega zanimanja podjetij, bo delavnica doživela še dve ponovitvi, in sicer v Dravogradu ter Murski Soboti.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.