Novice


Arhiv: Slovensko - iraški forum

Ljubljana, 23. julija - Na GSZ je bila danes v okviru slovensko - iraškega poslovnega foruma na obisku gospodarska delegacija iz Iraka. Ob tej priložnosti sta predsednik GZS mag. Samo Hribar Milič in član odbora Iraškega centra za gospodarski razvoj Abbas Hussain podpisala sporazum o sodelovanju. Organiziranega srečanja s predstavniki 11 iraških podjetij pa se je nato udeležilo tudi približno 50 slovenskih podjetij.

Kot je na forumu povedala Tanja Permozer z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, sta imeli Slovenija in Irak v preteklosti tradicionalno dobre gospodarske odnose, ki pa so jih nato prekinili dogodki v Iraku, zdaj pa je spet čas za nove izzive.

Predsednik GZS mag. Samo Hribar Milič je povedal, da je Slovenija zelo odprta država, ki veliko izvaža. Ker pa še več uvaža, predstavlja veliko priložnost tudi za iraške gospodarstvenike. Ob tem je poudaril, da lahko Irak Slovenijo izkoristi tudi kot vrata v EU. Poleg tega je naša država zelo odprta do Balkana, dobre odnose pa imamo tudi z državami, kot sta Rusija in Ukrajina. Dodal je še, da razpolagamo z dobro infrastrukturo in da bi po današnjem podpisu dogovora lahko močno okrepili sodelovanje ter tako bili skupaj močnejši.

Gospodarske in geografske značilnosti ter prednosti Slovenije je zbranim iraškim poslovnežem predstavil direktor Centra za mednarodno poslovanje Aleš Cantarutti. Velike priložnosti za sodelovanje med Irakom in Slovenijo vidi na področjih kemije in farmacije, telekomunikacij, logistike in distribucije, financ, kmetijstva in kmetijske mehanizacije, lesne in pohištvene industrije, metalurgije ter raziskav in razvoja.

Član odbora Iraškega centra za gospodarski razvoj Abbas Hussain je pojasnil, da so v Iraku ustvarili velik napredek na področju aktiviranja trgovine, industrije, male obrti, turizma in akademskega znanja. Dodal je, da beležijo uspešno povezovanje z domačimi in tujimi podjetji, na področju uvoza živil za potrebe lokalnih trgov v zasebnem in javnem sektorju. Zaradi pomanjkanja električne energije, zaradi česar je delovanje industrije močno oteženo, je Irak prisiljen uvažati skoraj vse materiale. Od obiska v Sloveniji si obeta sodelovanje na vseh področjih in na obisk v Irak povabil slovenske gospodarstvenike.

Po uvodni predstavitvi poslovnega okolja Iraka in Slovenije ter priložnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama so se predstavniki 11 iraških in 50 slovenskih srečali še na organiziranih individualnih (B2B) poslovnih razgovorih.

***

Izvoz Slovenije v Irak lani dosegel 3,6 milijona evrov, medtem ko uvoza iz Iraka ni bilo. Med izvoznimi skupinami proizvodov so bili črpalke in elevatorji za tekočine, pralni stroji, talne obloge, elektrotermični aparati za gospodinjstvo, električni akumulatorji, medicinski aparati in oprema, avtomobilske gume ter svetilke.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.