Novice


Arhiv: Jeseni predvidoma obisk močne gospodarske delegacije iz Samarske regije

Gospodarsko zbornico Slovenije je v začetku tedna obiskal predsednik Gospodarske zbornice Samarske regije Valerij Petrovič Fomičev. V pogovoru s predsednikom GZS Samom Hribarjem Miličem je med drugim napovedal, da bo Slovenijo jeseni obiskal gubernator Samarske regije Vladimir Artjakov, spremljala pa naj bi ga tudi močna delegacija gospodarstvenikov.

Predsednik Gospodarske zbornice Samarske regije Valerij Petrovič Fomičev in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič

 

Samarska regija, ki šteje nekaj več kot tri milijone prebivalcev, velja za eno vodilnih industrijskih regij Ruske federacije. V regiji prevladujejo avtomobilska in letalska industrija (tu ima denimo sedež tovarna vozil Avtovaz, kjer proizvajajo tudi v Sloveniji dobro poznane Lade), regija je znana tudi kot središče ruske vesoljske industrije, pomembno mesto imata kemična in farmacevtska industrija pa tudi kovinsko-predelovalna industrija in kmetijstvo.

Zaradi ugodnih pogojev so v regijo že privabili številne tuje investitorje, med drugim tudi novomeško skupino TPV, ki preko družbe TPV Rus v tamkajšnji industrijski coni (SEZ Samara) gradi tovarno za proizvodnjo kovinskih ogrodij sedežev in sedežev za Avtovaz. Z največjim ruskim proizvajalcem avtomobilov sodelujejo še nekatera slovenska podjetja, zato ne preseneča, da so politični in predvsem gospodarski stiki med Slovenijo in Samarsko regijo pogosti. Novembra 2010 je Samaro obiskal tudi slovenski predsednik dr. Danilo Turk, lani pa je Avtovaz in Togliatti obiskala gospodarska delegacija ob drugem skupnem zasedanju Slovensko – ruskega in Rusko – slovenskega poslovnega sveta.

Tesne gospodarske odnose in dobro sodelovanje med zbornicama je ob tokratnem obisku Ljubljane izpostavil tudi predsednik Gospodarske zbornice Samarske regije Fomičev. Njegov obisk sodi v sklop priprav za jesenski obisk gubernatorja Samarske regije in predstavnikov pomembnejših podjetij iz regije. Zbornici si namreč prizadevata, da bi učinkovito povezali čim več podjetij, ki iščejo priložnosti na ruskem ali slovenskem trgu. Teh prav gotovo ne manjka, kar dokazujejo tudi v podjetju Duol, v katerem s Samarsko regijo uspešno sodelujejo že vrsto let. Da bi bilo jesensko srečanje gospodarstvenikov čim bolj uspešno, pa je ključna predvsem dobra predhodna priprava.

 KONTAKT:
ales.cantarutti@gzs.si

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.