Novice


Arhiv: Obisk japonske tehnološke agencije NEDO v Sloveniji

V začetku tedna, 5. in 6. junija 2012, so našo državo obiskali predstavniki Japonske agencije za nove energije in razvoj industrijskih tehnologij – NEDO. Agencija za tehnološki razvoj RS (TIA), Gospodarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Društvo slovensko-japonskega prijateljstva so za visoke goste ob tej priložnosti pripravili zanimiv program.

V okviru obiska NEDO v Sloveniji je 5. junija 2012 na Gospodarski zbornici Slovenije potekalo srečanje delegacije NEDO s tehnološkimi razvojnimi skupinami in podjetji s področja naprednih energetskih in procesnih tehnologij, ki že sodelujejo oziroma so zainteresirana za sodelovanje v skupnih tehnoloških iniciativah. V okviru srečanja je bilo predstavljeno delovanje obeh državnih agencij, strategij obeh držav na področju energetike ter možna področja za skupno sodelovanje tako na institucionalnem kot tudi na konkretno raziskovalno-industrijskem področju. Visoke goste je pozdravil tudi predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič. V svojem nagovoru je poudaril veliko zainteresiranost slovenskega gospodarstva za skupno sodelovanje z visoko tehnološkimi razvitimi deželami, kot je Japonska.

Drugi dan obiska v Sloveniji se je japonska delegacija udeležila Foruma Kako uspešno poslovati z Japonsko v prostorih družbe Yaskawa Motoman v Ribnici. V okviru foruma so bila podjetjem, ki želijo poslovati z Japonsko, predstavljene dobre prakse podjetij, ki so na Japonsko že prodrla in tam uspešno delujejo. Podjetje Yaskawa Motoman je primer prve večje japonske investicije v Sloveniji. Slovenskim podjetjem svetujejo, naj ne poslujejo in širijo svoje trge le na področje Balkana in Evrope, temveč naj prodrejo na globalni trg. Japonska miselnost je po njihovih besedah storitveno usmerjena, pomembna je pravočasna izvedba in visoka kakovost. Ključno v odnosu je vzajemno zaupanje; za vzpostavitev dobrega odnosa z japonskimi podjetji je potrebno dlje časa, vendar, ko je odnos vzpostavljen, je dolgoročen.

Namen obiska NEDO v Sloveniji, ki je največja tehnološka japonska agencija, je vzpostavitev sodelovanja med slovensko in japonsko tehnološko agencijo za krepitev dolgoročnega tehnološkega sodelovanja med državama na področju naprednih energetskih tehnologij in sistemov. NEDO deluje v okviru japonskega ministrstva za gospodarstvo, trgovino in industrijo, ima približno 1.000 zaposlenih in deluje globalno v okviru več predstavništev po svetu.

Vzpostavitev dolgoročnega tehnološkega sodelovanja in povezovanja obeh tehnoloških agencij je podprl tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovan Žerjav, ki se je udeležil dogodka v Ribnici. Na ločenem pogovoru se je sestal s predsednikom NEDO in delegacijo. Poudaril je pomen sodelovanja med agencijama tako za privabljanje tujih investicij na področju visokih tehnologij v Slovenijo kot tudi za prodor visokotehnološkega znanja, ki ga nedvomno na tem področju imamo, na globalne trge. Izrazil je vso podporo politike in poudaril pričakovanje, da pride kmalu do konkretnih dogovorov.

TIA in NEDO sta se okviru obiska dogovorila za vzpostavitev institucionalnega okvira za medsebojno sodelovanje na področju naprednih energetskih tehnologij in sistemov, kibo zagotavljal temelj za oblikovanje in izvajanje skupnih tehnoloških projektov slovenskih in japonskih podjetij tako v Sloveniji, na Japonskem kot tudi v tretjih državah. Načrtovani podpis sporazuma o sodelovanju med agencijama predstavlja uvodno dejanje v okviru konkretnega sodelovanja japonskih in slovenskih podjetij in načrtovanih poslovnih dogodkov, v katere se bo aktivno vključila tudi GZS.

V okviru medsebojnih pogovorov so bila izpostavljena tehnološka razvojna področja, kjer imata obe državi kompetence in interes za nadaljnja vlaganja. To so področja pametnih omrežij, trajnostne gradnje in upravljanja stavb ter obnovljivi viri energije, zlasti biomasa, solarna in vetrna energija ter vodik in gorivne celice. Začel se je proces izmenjave informacij, analizepotreb, interesa in kompetenc na teh področjih. Dogovor o sodelovanju in identifikacija prvih projektov so načrtovani že v septembru letošnjega leta, ko je predvideno tudi srečanje potencialnih poslovnih partnerjev.

PREDSTAVITEV AGENCIJE NEDO

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.