Novice


Arhiv: Srečanje z ministroma Žerjavom in Saraqinijem

V okviru uradnega obiska v Sloveniji je v torek, 22. maja 2012, Gospodarsko zbornico Slovenije obiskal makedonski minister za gospodarstvo Valon Saraqini. Makedonskega gosta je spremljal slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovan Žerjav. Ob tej priložnosti smo na GZS pripravili srečanje s slovenskimi gospodarstveniki, zainteresiranimi za poslovno sodelovanje z Makedonijo. Srečanja se je udeležilo več kot 30 predstavnikov slovenskih podjetij.

 

Beseda je tekla o makedonskih razvojnih prioritetah in priložnostih za slovenska podjetja. Makedonija se v svojem gospodarskem razvoju osredotoča na sektorje geotermalne energije v povezavi s termalnim turizmom in na razvoj energetike, predvsem obnovljivih virov energije. Naravne danosti (280 sončnih dni na leto, številni termalni izviri in hidro potencial) v povezavi z namenskimi spodbudami, ki jih uveljavlja makedonska vlada, so zbudili precej zanimanja med slovenskimi podjetji. Nekatera so že aktivno vključena tako v energetske kot turistične projekte. Udeleženci srečanja so obravnavali tudi teme, povezane s prehrambeno industrijo in trgovino. Precej zanimanja se je pokazalo tudi za makedonske mineralne resurse.

Ob tej priložnosti je bila med drugim izpostavljena problematika organiziranih sejemskih nastopov ter predstavljeno delo Makedonsko – slovenskega poslovnega kluba v Ljubljani. Mnoge teme bodo svoj odraz dobile tudi v pripravah na mešano slovensko - makedonsko komisijo za gospodarsko sodelovanje, ki bo jeseni v Skopju.

Z Makedonijo je Slovenija lani opravila slabih 190 milijonov evrov blagovnega prometa, s precejšnjim presežkom slovenskega izvoza. V državi je po uradnih podatkih Banke Slovenije za 400 milijonov evrov slovenskih investicij. Udeleženci so soglašali, da so možnosti za povečanje menjave velike, saj slednja že leta stagnira in ne odraža potencialov obeh gospodarstev, še posebej tistih v agrarnem sektorju.

 

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.