Novice


Arhiv: Stres in učinkovitost na delovnem mestu

Na Gospodarski zbornici Slovenije sta bili danes izvedeni delavnici z naslovom »Sem pod stresom? Kako naprej?« in »Biti učinkovit na delovnem mestu«. Predavateljica dr. Eva Boštjančič, docentka za področje psihologije dela na Filozofski fakulteti v Ljubljani in svetovalka v svetovalnem centru BRIO, je udeležence seznanila z razlagami stresa, dejavniki stresa ter ukrepi, s katerimi lahko posameznik ali organizacija le-tega prepreči.

Dr. Boštjančič je izpostavila problematiko izgorelosti v razvitem svetu in poudarila, da je le-ta posledica stresa in čustvenega konflikta, ki ga posameznik lahko doživlja v zasebnem ali delovnem okolju, najpogosteje pa gre za kombinacijo obojega. Ker je rehabilitacija dolga, od 3 do 5 let, to za seboj potegne daljše bolniške staže in ekonomsko neučinkovitost za delodajalca.

 

Predstavila je tudi dejavnike, ki posameznikom in organizacijam omogočajo večjo učinkovitost, od uspešne komunikacije, reševanja konfliktov do učinkovitega vodenja sestankov. Kot pomembnejše dejavnike, ki vodijo v dobro počutje, je navedla inteligentno vodenje, pozitivno okolje, usmerjenost k zdravju ter optimalno usklajevanje poklicnega in družinskega življenja. Vsaka organizacija bi zato morala zadovoljevati potrebe zaposlenih, zagotavljati ustrezne pogoje dela in ustrezno organizacijsko strukturo, sistematično spremljati zaposlene, ugotavljati zadovoljstvo pri delu, izobraževati in zagotavljati možnost razvoja, izvajati programe za zmanjšanje izgorelosti idr.

PREDSTAVITVE:


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.