Novice


Arhiv: Švicarska delegacija na GZS

Odnosi med Slovenijo in Švico so dobri, medsebojna menjava od leta 2009 nenehno raste, vse več pa je tudi sodelovanja na področju raziskav in razvoja. Tako bi lahko strnili današnje srečanje slovenskih podjetij s predstavniki švicarske gospodarske delegacije na Gospodarski zbornici Slovenije.

Osrednja nit dogodka, ki so ga pripravile GZS, Švicarska gospodarska zbornica – oddelek za Osrednjo Evropo SEC in Veleposlaništvo Švice v Sloveniji, je bila predstavitev obeh poslovnih okolij, švicarskega finančnega mehanizma in skupnih razvojno-raziskovalnih projektov v sklopu programa Eurostars Slovenija – Švica.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je v uvodnem nagovoru poudaril pomen tovrstnih srečanj za uspešno iskanje novih poslovnih priložnosti. »Švica je naša nadvse ugledna zunanjetrgovinska partnerica, ki je po vrednosti blagovne menjave celo pred ZDA,« je povedal Hribar.

Švicarski veleposlanik v Sloveniji, Robert Reich, je ob tem dejal, da so povezave obeh držav sicer odlične in da ju družijo skupne vrednote, da pa žal še vedno ne vemo veliko drug o drugem. »Gospodarska kriza je ustavila trend rasti menjave,« je povedal Reich, »a je izvoz Slovenije v našo državo že lani bistveno okreval in prepričan sem, da se bo še okrepil.«

Mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je predstavil delo direktorata in program internacionalizacije ter obenem nanizal nekaj konkurenčnih prednosti Slovenije. Pri tem je izpostavil tudi dejstvo, da je Švica med tujimi investitorji na kar drugem mestu, zlasti na račun Novartisa. Skupna vrednost tujih neposrednih naložb iz Švice naj bi v Sloveniji znašala 5,69 milijona evrov.

Izzive in razvoj švicarskega gospodarstva je podrobneje predstavil Eric Martin, vodja področja za bilateralno gospodarsko sodelovanje na Državnem sekretariatu za gospodarstvo SECO. Švice svetovna finančna kriza skorajda ni prizadela, a zaradi svoje odprtosti vendarle občuti vpliv ohlajanja svetovnega gospodarstva.Močna domača valuta dodatno otežuje položaj švicarskih izvoznikov. Kljub temu, da je za letošnje leto napovedana minimalna gospodarska rast v višini pol odstotka, pa naj bi se ta delež prihodnje leto dvignil na skoraj dva odstotka. Podobno kot Slovenija, je tudi Švica še vedno precej odvisna od evropskih trgov, vendar pa se za razliko od nas vse bolj intenzivno usmerjajo v Azijo oziroma hitro rastoče trge držav BRIK. Kitajska naj bi bila po Martinovih besedah že na tretjem mestu po uvozu švicarskih ur. Švicarsko mejo dnevno prečka 230 tisoč ljudi, ki tam delajo, in za milijardo frankov blaga. Več kot milijon Evropejcev živi v Švici, najlažje pa dobijo delo zdravniki in inženirji. Številni bilateralni sporazumi, ki pa, kot je pojasnil Martinm zaradi vse večjega števila članic EU zahtevajo vse več naporov, predstavljajo osnovo in pogoj za neomejeno trgovanje znotraj Evropske unije.

Aleš Cantarutti, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, je nanizal kar nekaj vzporednic med državama in obenem poudaril, da je priložnosti za sodelovanje še veliko, morda tudi pri skupnih nastopih na trgih JV Evrope.

Švicarski finančni mehanizem, ki je namenjen zmanjševanju gospodarskih in socialnih neenakosti, je v nadaljevanju predstavil Patrick Läderach, programski vodja na Državnem sekretariatu za gospodarstvo SECO / DEZA. Slovenija naj bi iz tega programa, v katerem je sicer zajetih 12 evropskih držav, v petih letih prejela 22 milijonov švicarskih frankov.

V drugem delu srečanja je uspešno dolgoletno sodelovanje s Slovenijo predstavil Ciril Repše iz švicarskega podjetja Belimed, skupne R&R projekte v sklopu programa Eurostars pa Petra Žagar z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter Stefan Klauser iz Urada za poklicno izobraževanje in tehnologijo v Bernu. Ob zaključku srečanja so se na dvostranskih pogovorih srečali še predstavniki domačih in švicarskih podjetij.

  

 

 

 

 

 

 

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.