Novice


Arhiv: Sprejem veleposlanikov na GZS

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v četrtek, 2. februarja 2012, pripravila vsakoletni sprejem veleposlanikov in ekonomskih svetnikov, akreditiranih za Slovenijo. Dogodka, ki je v prvi vrsti namenjen krepitvi sodelovanja tujega diplomatskega zbora in domačega gospodarstva ter predstavitvi stanja in pričakovanj slednjega, se je udeležila vrsta uglednih imen. 

Zbrane sta uvodoma nagovorila predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, ter predsednik koncerna Kolektor in predsednik Skupščine GZS, Stojan Petrič. Hribar je ob tej priložnosti povedal, da je naša država dejansko središče Evrope, saj lahko brez težav doseže trge v radiju 600 kilometrov. »Vemo, kaj je v Sloveniji narobe, sedaj pa je potrebno pristopiti k spremembam,« je še dejal in dodal, da lahko na osnovi preteklih izkušenj ugotovimo, kaj storiti v prihodnje. Predsednik GZS je ob tem ocenil, da je Slovenija še vedno močna izvoznica, saj še vedno izvozi dvakrat več kot Italija in kar petkrat več kot Grčija. In prav to naj bi naj bi bila, kot je še dodal, vzpodbuda za optimističen pogled v prihodnost.

Petrič je v nadaljevanju poudaril pomen izvoza za domače gospodarstvo, vendar pa s tem v povezavi tudi močno in podporno poslovno okolje. »Prepričan sem, da je za Slovenijo dovolj prostora na tujih tržiščih,« je dejal Petrič, a obenem poudaril, da je v teh težkih in nepredvidljivih časih še toliko bolj pomembno hitro odločanje oziroma prilagodljivost poslovnih procesov.

Po besedah mag. Sibila Svilana, predsednika uprave SID banke, Slovenija potrebuje tudi nove poslovne modele, ravnovesje javnih financ, stabilen finančni sistem in tuje naložbe, saj domačega kapitala praktično ni. Zavedati bi se morali nove realnosti, kot je še poudaril in dodal, da v tej realnosti ni zaupanja v bančni sistem. Slednji ne deluje tudi na evropski ravni. »S kapitalskimi injekcijami ga rešuje Evropska centralna banka, vendar pa ta denar ne prihaja do gospodarstva, kot bi moral,« je pojasnil Svilan. Banke naj bi ga po njegovih besedah večinoma porabile za odplačevanje svojih dolgov, kar naj bi bil tudi eden od razlogov za posojilni krč.

Največ zanimanja je s svojo predstavitvijo požel predsednik Robotine in član Predsedstva GZS Devid Palčič. Po njegovem mnenju Slovenija ni krizi. »To je njena realnost in zdaj se mora z njo soočiti, saj je to prvi korak k spremembam,« je dejal Palčič. »Slovenija se mora usmeriti v izvoz, privatizacijo, omejiti javno porabo in povečati naložbe. Treba se je nehati ozirati nazaj. Kdor gleda nazaj, izgubi usmeritev v prihodnost," je poudaril in dodal, da bi se morali iz preteklosti učiti napak. Srednjeročno bi bilo potrebno izboljšati gospodarsko svobodo in vzpostaviti normalen kapitalizem, več prizadevanj pa usmeriti tudi v izobraževanje in promocijo podjetništva ter spodbujanje in razvoj talentov, ki jih pri nas ne manjka.

Ključne aktivnosti Slovenske turistične organizacije je povzela njena direktorica, mag. Maja Pak. Mednje vsekakor sodijo promocija slovenskega turizma, vodenje turističnega informacijskega sistema ter raziskave trga in razvoj novih produktov. Konkurenčne prednosti našega turizma naj bi bile po njenih besedah velika naravna in kulturna raznovrstnost, varnost, poslovno okolje in infrastruktura ter človeški viri.

Ob zaključku je letošnje aktivnosti Centra za mednarodno poslovanje, ki deluje pod okriljem GZS, predstavil še direktor centra Aleš Cantarutti. Gre za različne dejavnosti na tujih trgih, ki sodijo v sklop programa Go International Slovenia. Njegov namen je povečanje prisotnosti slovenskega gospodarstva na tujih trgih (rast izvoza in povečanje števila izvoznikov), diverzifikacija izvoznih trgov ter posledično krepitev konkurenčnosti slovenskih izvoznikov. Načrtovane aktivnosti programa Go International Slovenia v letu 2012 so zlasti predvidene na hitro rastočih trgih, evropskih trgih, v državah JV Evrope ter ostalih razvitih trgih oziroma trgih v razvoju. Cantarutti je ob tej priložnosti izpostavil pomembnost dobrega sodelovanja tujih veleposlaništev pri nas za uspeh slovenskega gospodarstva oziroma države v svetu.

Dogodek so omogočili:
        
   
 
  


 

OBJAVE V MEDIJIH:

Radio Slovenija: Druga jutranja kronika (11:41)

Studio ob 17ih: Kako na tuje trge (prispevek)

Delo: Devid Palčič: Slovenija lahko obrne ledeno goro

Večer: Slovenija ni v krizi, to je njena realnost

 

 

 

 

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.