Novice


Arhiv: Na poslovnem zajtrku o Belgiji

Ljubljana, 8. januar 2015 – Urejeno poslovno okolje, učinkovita pravna država, konkurenčni davčni sistem in enostavni postopki odpiranja podjetij so le nekateri argumenti za vstop na belgijsko tržišče. O značilnostih trga in izkušnjah domačih podjetij s poslovanjem v Belgiji, so danes na Gospodarski zbornici Slovenije spregovorili udeleženci Poslovnega zajtrka na temo Belgije.

Matej Rogelj, namestnik direktorja Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, je uvodoma povedal, da se glede na zadnje makroekonomske podatke konkurenčnost slovenskega gospodarstva povečuje in da je čas za načrte ter drznosti pri osvajanju novih trgov.

Paul Jansen, veleposlanik Belgije v Sloveniji, je dodal, da sta državi že tradicionalno gospodarsko povezani. Državi sta si, kot je povedal, precej podobni – Belgija je izhodiščna točka za severnoevropske države, Slovenija pa za Balkan.

Matjaž Šinkovec, slovenski veleposlanik v Bruslju, je v nadaljevanju predstavil delovanje veleposlaništva, ki je akreditirano tudi za Luksemburg, Zelenortske otoke, Etiopijo in Afriško unijo. Nanizal je informacije, kje poiskati poslovne kontakte, podjetja, organizacije in institucije ter našim podjetjem ponudil uporabo prostorov veleposlaništva za promocijo.

Med razlogi za vlaganja v Belgijo je navedel urejenost poslovnega okolja, učinkovitost pravne države, enostavnejši dostop do odločevalcev EU in NATO, konkurenčnost davčnega sistema ter enostavnost odpiranje podjetij. Med najbolj pogostimi poslovnimi težavami, na katere so jih opozorila slovenska podjetja, ki delujejo v Belgiji, so prevare, ponarejanje dokumentov in neplačila, med priporočili pa je predvsem izpostavil jezikovno in vsebinsko ustrezno pripravo pogodb, saj naj bi bili sodni postopki zelo dragi in zapleteni. Za delo v Belgiji je tudi nujno potrebno delovno dovoljenje, t. i. Limoso. Iskanje novih poslovnih partnerjev je najbolje začeti z udeležbi na enem od sejmov (seznam v prilogi), vsekakor pa je potencialne poslovne partnerje smiselno prej preveriti.

Slovensko veleposlaništvo v sodelovanju z bruseljskim združenjem Horeca 23. junija 2015 v Bruslju organizira predstavitev slovenske prehrambene industrije in veleposlanik je ob tej priložnosti naša podjetja tudi povabil k udeležbi.

Iztok Petek, predsednik Luksemburško – slovenskega poslovnega kluba, je predstavil delovanje kluba in njegove načrte za leto 2015. Največ možnosti za sodelovanje z Luksemburgom naj bi bilo po njegovih besedah na področju IKT, avtomobilske industrije, turizma, predelave lesa, logistike in farmacije.

Vanja Bele, vodja področja na Centru za mednarodno poslovanje pri GZS, je predstavila posebnosti poslovanja z Belgijo. Blagovna menjava stabilno raste, po izvozu je na 15. mestu, največje priložnosti sodelovanja pa so v obnovljivih virih energije, biotehnologiji, transportu in logistiki, živilski in avtomobilski industriji, IT in turizmu. Pri poslovanju z Belgijo je treba upoštevati jezikovne razlike med posameznimi belgijskimi regijami, v poslovnem svetu pa se lahko uporablja tudi angleščina. Ob zaključku je napovedala še gospodarsko delegacijo v Bruselj, ki ga Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju s Klubom ambasadorjev Belgije v Sloveniji pripravlja 18. marca 2015. V okviru delegacije se bodo na bruseljski gospodarski zbornici odvijala poslovna konferenca ter B2B srečanja med podjetji. Več informacij in prijave najdete na tej povezavi.

SEZNAM SEJMOV V BELGIJI IN LUKSEMBURGU


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.