Novice


Arhiv: Ukrajina na poti okrevanja

V sredo, 26. novembra 2014, sta na Gospodarski zbornici Slovenije njen predsednik Samo Hribar Milič in predsednik Ukrajinske gospodarske zbornice Gennadiy Chyzhykov podpisala sporazum o sodelovanju Slovensko – ukrajinskega in Ukrajinsko – slovenskega poslovnega sveta. Oba poslovna sveta bosta omogočala včlanjenim podjetjem povezovanje ter izmenjavo informacij za učinkovitejše poslovno sodelovanje med državama.

Chyzhykov je med srečanjem med drugim spregovoril o ukrajinskem gospodarstvu in težavah, s katerimi se gospodarstvo sooča. Tako naj bi BDP države letos po pričakovanjih padel za šest odstotkov. Glavne vzroke vidi v izgubi Krima in vzhodnih regij, ki so v skupnem BDP Ukrajine prispevale kar 16 odstotkov. Ukrajina je sicer uspešno izvedla predsedniške in parlamentarne volitve, pri čemer je spodbudno dejstvo zlasti, da je 90 odstotkov predstavnikov parlamenta proevropsko usmerjenih.

Ukrajino čaka še veliko dela, je povedal Chyzhykov. Lotiti se morajo razrasle korupcije, deregulacije gospodarstva ter preko gospodarske zbornice nuditi podporo podjetjem ter le-tem olajšati izvozne poti na trge EU. Med prioritetne panoge, ki bi lahko bile zanimive za slovenska podjetja, uvršča kmetijstvo, živilskopredelovalno industrijo, tehnologije za manjšo porabo energije, IT in turizem.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.