Novice


Arhiv: Ukrajina – počasi, a vztrajno do okrevanja

Ljubljana, 14. oktober 2014 - V Ukrajino smo v zadnjih sedmih mesecih izvozili za petino manj kot lani. Pogoji za poslovanje so se precej zaostrili, vendar slovenski izvozniki ne izgubljajo optimizma.


Z desne: Mikola Kirichenko, Dušan Olaj, Aleš Cantarutti in Vanja Bele

To so bile pomembnejše ugotovitve posveta o trenutnih razmerah v Ukrajini, ki ga je v sodelovanju z ukrajinskim veleposlaništvom v Sloveniji ter slovenskimi izvozniki pripravila Gospodarska zbornica Slovenije. Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mikola Kirichenko je ob tej priložnosti izpostavil resnost razmer v Ukrajini, ki zelo negativno vplivajo tudi na tamkajšnje gospodarstvo. Vlade v prejšnjih letih, kot je še povedal, žal niso uspele ustvariti ustreznih odnosov s potencialnimi vlagatelji oziroma tujimi poslovnimi partnerji, in to dejansko najbolj občutijo ravno tuja podjetja.

»Gospodarstvo Ukrajine je zelo krhko«, je dejal Kirichenko, »in to lahko popravimo le z radikalnimi reformami.« Reforme, ki si jih je vlada zadala uresničiti do leta 2020, so predvsem usmerjene v sistemsko odpravo korupcije, ustvarjanje privlačnega poslovnega okolja ter davčne politike. Seveda pa je predpogoj za to vzpostavitev miru. Slovenski državi se je zahvalil za vso podporo in izrazil upanje, da bo Slovenija kmalu ratificirala podpisani pridružitveni sporazum EU z Ukrajino.

V nadaljevanju razprave so slovenska podjetja med drugim izpostavila težave zaradi dekreta ukrajinske narodne banke konec septembra, ki prepoveduje plačila v tujino za vse posle oziroma blago, kjer je carinska deklaracija starejša od 180 dni. Dodaten problem je posledična zaustavitev kratkoročnih zavarovanj poslov s strani SID banke. Po besedah podjetij je v zadnjem času poleg upada naročil čutiti tudi previdnost pri vzpostavljanju novih poslovnih povezav s tujino.

Aleš Cantarutti in Vanja Bele iz Gospodarske zbornice Slovenije sta podjetjem ob zaključku predstavila novo spletno stran Slovensko – ukrajinskega poslovnega sveta, ki, kot sta povedala, predstavlja stičišče podjetij na slovenski in ukrajinski strani za poslovno sodelovanje, ter katalog slovenskih izvoznikov, ki poslujejo oziroma želijo poslovati na ukrajinskem trgu. Publikacija bo med drugim namenjena promociji domačih podjetij v ukrajinskih gospodarskih zbornicah, zlasti tistih na zahodnem delu države, ki vse bolj pridobiva na pomenu.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.