Novice


Arhiv: Pogovor z izvozniki

POGOVOR Z IZVOZNIKI

o učinkih rusko-ukrajinske krize na gospodarsko dejavnost slovenskih družb

četrtek, 15. maj 2014, ob 10.30 na GZS, Dimičeva 13, dvorana G (medetaža)

Bolj ali manj optimistične napovedi gospodarskih gibanj, ki jih ocenjujejo domače in tuje institucije, imajo pomemben vpliv na oblikovanje vladnih politik in zaupanje finančnih trgov do Slovenije.

Poslovno klimo in pričakovanja preverjamo tudi na GZS, bolj na podlagi informacij o realnem stanju in pričakovanj v konkretnih podjetjih kot na osnovi statističnih trendov. Na rast ali krčenje BDP, zlasti pa na zaposlenost, ima zelo velik in dolgoročen vpliv gibanje izvoza in na tujih trgih ustvarjena dodana vrednost .

Ocene 4-odstotne oz. 5- in več odstotne rasti izvoza v letih 2014 in 2015 so relativno optimistične, vendar so za Slovenijo povezane z nadpovprečnimi tveganji. Povezana so z nevarnimi in nepredvidljivimi dogodki v Ukrajini, ki bodo posredno in neposredno vplivali na izvozne obete in rezultate poslovanja slovenskih družb na trgih Rusije in Ukrajine. Na teh pomembnih trgih je bilo v lanskem letu realiziranega 6 % celotnega blagovnega izvoza, slovenske blagovne znamke na pa na obeh trgih v določenih segmentih spadajo v premijski razred.

Za realno oceno stanja in trendov nujno potrebujemo vaše informacije, mnenja in predloge.

Kako gledate na stanje, pričakovanja, nevarnosti, potrebne ukrepe države za zmanjšanje tveganj, ki jih lahko slovenske gospodarske družbe uporabijo v primeru potencialnega razvoja dogodkov?

Soočiti bi želeli različna mnenja, ocene tekoče gospodarske škode in potencialnih nevarnosti. Prav tako se veselimo izmenjave vaših dragocenih preteklih izkušenj, ki ste jih pridobili na vzhodnih tržiščih v preteklih letih, ki so lahko koristne tudi v današnjih razmerah.

O teh in podobnih vprašanjih želimo soočiti različna stališča in priti do zaključkov, ki jih bomo uporabili pri oblikovanju predlogov ekonomskih politik v pogovorih s predstavniki aktualne in bodoče vlade.

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na naslov: jadranka.marasovic@gzs.si ali na telefon 01 5898 198.

Vljudno vabljeni!

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.