Novice


Arhiv: Infrastruktura v Indiji: priložnost tudi za Slovence

Tokratno indijsko sektorsko omizje na GZS, ki se je odvijalo 12. marca 2014, je bilo osredotočeno na priložnosti za sodelovanje slovenskih podjetij pri načrtovanju in izgradnji indijskih mega infrastrukturnih projektov.

Od leve: Nataša Turk (GZS) in indijski veleposlanik Sarvajit Chakravarti

Indija si v aktualnem petletnem gospodarskem načrtu vlade do leta 2017 prizadeva odpraviti tako imenovani infrastrukturni primanjkljaj z liberalizacijo zakonodaje za tuje neposredne investitorje, s privabljanjem zasebnih investitorjev v projekte javno zasebnega partnerstva, z izvajanjem mega projektov za izgradnjo cestne, pomorske infrastrukture, kot so NHDP, DMIC, itd. V obdobju 2012 – 2017 naj bi država namenila trilijon ameriških dolarjev za nadgradnjo infrastrukture, predvsem na področjih električne energije, cest in mostov, telekomunikacij, železniškega omrežja, namakalnih sistemov, oskrbe z vodo in komunalno infrastrukturo, pristanišča, letališča, skladiščne kapacitete, naftovode in plinovode.

V segmentu civilnega letalstva, ki je eden najhitreje rastočih trgov v svetovnem merilu in po obsegu četrti za ZDA, Kitajsko in Japonsko in katerega vrednost se ocenjuje na 12 milijard ameriških dolarjev, danes deluje 85 mednarodnih letalskih družb in 5 indijskih letalskih družb, ki obvladuje 40 svetovnih destinacij. Priložnosti za slovenska podjetja so denimo v segmentu opreme za prevoz potnikov na letala (kot je primer podjetja TIPS: http://www.tips.si/).

V segmentu izgradnje cestne infrastrukture, preko katere steče 70 odstotkov tovornega in 85 odstotkov potniškega prometa v Indiji in za nadgradnjo katerega bo Indija do leta 2017 namenila trilijon ameriških dolarjev in 85.000 kilometrov novih avtocest, je priložnost predvsem za tuja inženiring podjetja za nizke gradnje.

V segmentu nadgradnje energetske infrastrukture trenutno 60 odstotkov energije ustvarijo termocentrale, 18 odstotkov hidrocentrale, 12 odstotkov energije je iz obnovljivih virov, dva odstotka energije iz 21 nuklearnih elektrarn ter osem odstotkov iz ostalih virov. Priložnosti za tuja podjetja so tako v proizvodnji, prenosu in distribuciji električne energije.

Koristne povezave:
Javni razpisi s področja oskrbe z energijo: Power Grid Corporation of India Ltd.

Državni portal za javna naročila: http://tenders.gov.in/.

Informacije o trgu:

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.