Novice


Arhiv: Na GZS o nadzoru mednarodne trgovine

Gospodarska zbornica Slovenije je v sredo, 27. novembra, v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pripravila seminar z naslovom Nadzor mednarodne trgovine.


Carmen Kovač, MGRT

S članstvom v EU in drugih meddržavnih povezavah je Slovenija sprejela tudi določene obveznosti. Na današnjem seminarju je bilo govora o prispevku k ohranjanju svetovnega miru ter varovanju človekovih pravic, ki se odraža v nadzoru mednarodne trgovine in iz tega izhajajočih predpisov in ukrepov.

V uvodu je Aleš Cantarutti, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, poudaril pomembnost poznavanja nadzora, še posebej na področju blaga z dvojno rabo, saj je tu največ možnosti za otežen pretok blaga med državami. Tema je izrednega pomena za globalne trgovinske tokove, saj smo ravno pred dnevi lahko precej slišali o sankcijah za Iran.

Mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo na MGRT, je v pozdravnem nagovoru izpostavil, da je kljub naporom zavedanje o pomembnosti tega področja še vedno šibko. Blago z dvojno rabo vključuje znaten del svetovne industrije, ki mu tudi druge države namenjajo vse več pozornosti. Sicer Slovenija velja za zanesljivo državo v smislu upoštevanja predpisov glede blaga z dvojno rabo, kar je pomemben kazalnik za potencialne kupce in investitorje, a si tudi v bodoče želimo urejenega, odgovornega in konkurenčnega izvoznega poslovanja.

V  blago z dvojno rabo ne uvrščamo vojaškega orožja in opreme, pač pa blago, ki je primarno namenjeno civilni rabi, a se lahko zaradi svojih karakteristik uporablja vojaške namene. Predstavniki pristojnih ministrstev in uradov so ob tej priložnosti poudarili, da njihov namen ni omejevanje izvoznih poslov podjetij, temveč informiranje le-teh o predpisanih postopkih in dokumentih zato, da ne prihaja do kasnejših motenj in zamud pri sami izvedbi posla. Ob neupoštevanju predpisov in pomanjkljivi dokumentaciji se lahko podjetje oziroma Slovenija kot izvoznica znajde na nepriljubljenih seznamih kršiteljev in tako meče slabo luč na vse ostale.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.