Novice


Arhiv: S konzuloma o priložnostih v Kanadi

Ljubljana, 24. september 2013 – Kanada je dežela številnih poslovnih priložnosti, zlasti v energetiki, gradbeništvu, prehrambni industriji in turizmu je bilo sporočilo današnjega poslovnega srečanja na Gospodarski zbornici Slovenije. Srečanje je bilo predvsem namenjeno informiranju in pripravi podjetij na novembrski obisk gospodarske delegacije v Toronto.

 

Aleš Cantarutti, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, je uvodoma poudaril, da blagovna menjava med državama nenehno raste in da je Kanada v zelo dobri formi. To, kot je povedal, predstavlja odličen temelj za navezavo oziroma okrepitev poslovnih povezav. Odpiranje slovenskih podjetij navzven je nujno, tudi preko morja, je še dodal.

Brad Niblock, ekonomski svetovalec na kanadskem veleposlaništvu v Budimpešti, je ob tej priložnosti predstavil nekaj statističnih podatkov: BDP Kanade je v letu 2011 znašal 1,7 biljarde kanadskih dolarjev, nezaposlenost pa je bila 7-odstotna. Od leta 2012 izvoz nenehno raste in znaša dobrih 39 milijard kanadskih dolarjev, medtem ko uvoz rahlo pada (40,1 milijarde kanadskih dolarjev). Kanada se ponaša z enim najbolj stabilnih bančnih sistemov na svetu. Je tretja v svetovnem merilu po rezervah nafte, pridobivanju zemeljskega plina in hidroenergije, šesta glede na količino načrpane nafte in druga po količini pridobljenega urana. Ima velik potencial na področju obnovljivih virov in čiste energije – v tem sektorju je zaposlenih kar 500.000 ljudi.

Niblock je v nadaljevanju predstavil še prihajajočo energetsko konferenco Canadian Power Conference APPrO, ki bo 19. in 20. novembra 2013 v Torontu, ter sejem The Gourmet Food & Wine Expo v Torontu med 14. in 17. novembrom 2013. V tem času (14. do 20. novembra 2013) bo namreč Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Veleposlaništvom RS v Kanadi, Konzulatom RS v Torontu, Kanadskim združenjem proizvajalcev, Kanadsko slovensko gospodarsko zbornico ter drugimi lokalnimi institucijami v Kanadi organizirala gospodarsko delegacijo v Kanado.

John Doma, častni konzul Slovenije v Ontariu, je predstavil nekaj odličnih priložnosti za vzpostavitev poslov v tej regiji, ki šteje kar pet milijonov prebivalcev. Ob tem je poudaril, da ustanovitev podjetja v Kanadi ni enostavna in da je veliko lažja pot v partnerstvu. Seveda pa je potrebno najprej odkriti, kaj dejansko trg išče, je še dodal Doma.

Energična častna konzulka Slovenije v provinci New Brunswick, Ginette Gagne Koch, je izrazila svoje navdušenje nad našo deželo in ljudmi. V New Brunswicku, kjer živi približno dva milijona prebivalcev, je Slovenija, kot je dejala Kochova, dandanes na račun hokeja precej bolj prepoznavna kot pred leti. Prav zato je, kot je še poudarila, zdaj pravi čas za sklepanje poslov. Provinca je obenem že četrto leto zapored imenovana za poslovno najbolj prijazno okolje. Zakonodaja je enostavna in pregledna, regija ima dobro razvito infrastrukturo in tesno povezane institucije, ki delujejo z roko v roki.

Ob zaključku srečanja je Marko Jare s Centra za mednarodno poslovanje pri GZS predstavil še nekaj dejstev o Kanadi in tamkajšnjih poslovnih priložnostih ter podrobnejši načrt obiska delegacije v Torontu. Ob tem je navedel še nekaj primerov dobrih praks povezovanja podjetij na obeh straneh. Adrie Airways in Bombardierja, Domela in Hydrogenicsa, Litostroja Power in Ontaria Power Generation ter drugih.

PREDSTAVITEV - Brad Niblock

PREDSTAVITEV - Marko Jare

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.