Novice


Arhiv: Velik interes italijanskih agentov

Če so do sedaj italijanske poslovne konference in srečanja večinoma potekala v severnem delu Italije, pa se je med 10. in 12. majem letos prvič odvila poslovna borza v italijanski prestolnici, in sicer na novem sejmišču Fiera Nuova di Roma.

Poslovnega dogodka z imenom Forum agenti, ki so ga organizirali Gospodarska zbornica Slovenije, Veleposlaništvo RS v Rimu in Trgovinsko predstavništvo RS v Milanu, na italijanski strani pa Nacionalna federacija združenj italijanskih trgovinskih agentov in predstavnikov (FNAARC), so se udeležili predstavniki osmih slovenskih podjetij. Nekateri od njih sicer že uspešno poslujejo na italijanskem trgu, vendar v večini le z njenim severnim delom. 


Člani slovenske poslovne delegacije v Rimu

Prav z željo, da bi svoj posel razširili tudi v osrednji in južni del države, so podjetja predstavila svojo ponudbo in poslovni interes v okviru srečanj na skupnem razstavnem prostoru. Udeležbo slovenskih podjetij oziroma najem razstavnega prostora in organizacijo poslovnih razgovorov je v polovičnem deležu sofinancirala naša država oziroma ministrstvo za zunanje zadeve. Poleg Slovenije sta organiziran nastop svojih podjetij pripravili še Avstrija in Poljska, nastopila pa je tudi cela vrsta italijanskih podjetij, ki preko agentov in zastopnikov iščejo tržne poti na lokalnem trgu.

Že na poslovnem dogodku, namenjenem promociji sejma Forum Agenti, ki ga je konec marca organizirala GZS, je bilo poudarjeno, da je za vstop na italijanski trg poleg odprtja lastnega predstavništva najboljša rešitev prav sodelovanje z lokalnimi agenti. Italija ima izredno dobro izdelano zakonodajo na tem področju, ki zelo podrobno opredeljuje obveznosti in dolžnosti tako zastopanih podjetij kot tudi agentov oziroma zastopnikov na drugi strani. Interes italijanskih agentov po zastopanju slovenskih podjetij v Italiji je bil precejšen.V okviru tridnevnega dogodka se je namreč prav vsako od naših podjetij srečalo z nekaj deset italijanskimi potencialnimi bodočimi partnerji, predvsem takimi, ki pokrivajo osrednji in južni del italijanskega škornja.

Odzive slovenskih gospodarstvenikov, ki so se udeležili poslovnega dogodka v Rimu, bi lahko strnili v izjavi generalnega direktorja podjetja SES Group, ki proizvaja LED svetila za industrijske namene Boštjana Bedeneta: »Poslovna pot v okviru poslovnega dogodka Forum Agenti je izpolnila vsa moja pričakovanja. Poleg tega je bila organizacija s strani slovenskega veleposlaništva in Gospodarske zbornice Slovenije na zelo visoki ravni. Prepričan sem, da take priložnosti podjetniki premalo izkoriščamo, zato želim svetovati vsem, da se drugo leto udeležijo tega dogodka.«

Jurij Bilandžič Zajec iz podjetja Unichem: "Najlepše se zahvaljujemo GZS in Veleposlaništvu RS v Rimu za odlično organiziran in uspešno izpeljan Forum Agenti. Že pred samim dogodkom je interes za srečanje oziroma sodelovanje z našim podjetjem izrazilo veliko število agentov, med kontakti pa so se našli tudi potencialni distributerji. Na samem dogodku se sestanka sicer niso udeležili vsi, a smo vseeno opravili pogovore s številnimi agenti in z distributerji, med katerimi bomo izbrali peščico za nadaljnje pogovore. Glede na pridobljene informacije vstopamo v nadaljnje pogovore zelo optismistični. Sam strošek udeležbe je bil v primerjavi z ostalimi načini pridobivanja take količine kvalitetnih kontaktov neznaten. Tudi v bodoče bomo pozorni na podobne priložnosti."

Romana Segina iz podjetja Iskra Sistemi: "Z organizacijo in izvedbo foruma sem več kot zadovoljna, vse je potekalo po planu in je bilo dobro organizirano. Skupina je bila prijetna in pozitivno naravnana - užitek je bil v skupnem druženju na sejmu in pa seveda tudi v »neuradnem« delu obiska. Glede rezultatov samega foruma pa tudi upam na dobre rezultate oziroma morebitno nadaljnje sodelovanje z dvema ali tremi agenti na področju osrednje in južne Italije, kjer še nismo prisotni. Sicer smo v kontaktu in si izmenjujemo informacije in podatke s petimi potencialnimi agenti, ki smo jih srečali na sejmu v Rimu. Predvidoma čez kakšen mesec bo več znanega - kateri je »ta pravi«, kateri pa v ozadju nimajo ustreznih kupcev za naše produkte ali storitve."

Mitja Pišot iz podjetja Pissot: »Informacijo o organizaciji Foruma Agenti v Rimu smo prejeli od Gospodarske zbornice Slovenije. Ker je osnovna dejavnost našega podjetja širjenje sodelovanja med slovenskimi in italijanskimi podjetniki ter pomoč pri vstopu italijanskih podjetij na slovenski trg in obratno, nas je dogodek pritegnil. Odločili smo se, da se foruma udeležimo v vlogi obiskovalcev oziroma iskalcev poslovnih priložnosti, torej brez posebej zakupljenega razstavnega prostora. Kljub temu smo bili deležni popolne podpore s strani zbornice. Forum Agenti nam je vsekakor prinesel veliko zanimivih poslovnih kontaktov v Italiji, pa tudi nova poznanstva slovenskih podjetij, ki širijo svojo dejavnost v Italijo. Verjamemo, da bomo predstavniki »slovenske delegacije« na sejmu v Rimu ostali v stiku tudi vnaprej ter si z nasveti in izmenjavo nadaljnjih kontaktov pomagali pri uspešnem poslovanju na tem 60-milijonskem tržišču.«

Slovenska podjetja, ki iščejo možnosti vstopa na italijanski trg preko agentov, velja opozoriti, da predstavniki organizatorjev napovedujejo podoben dogodek v Milanu še v letošnjem letu, v Rimu pa ponovno čez leto dni.

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.