Novice


Arhiv: Poslovna delegacija v Mostar

 

Na pobudo Združenja malih trgovcev Slovenije sta Podjetniško trgovska zbornica GZS in Center za mednarodno poslovanje pri GZS v času 17. Mostarskega mednarodnega sejma gospodarstva organizirala poslovni obisk manjše delegacije slovenskih podjetnikov, ki jih zanima poslovno sodelovanje z Bosno in Hercegovino oziroma Federacijo BiH. Delegacija je obiskala Mostar v času od 10. do 12. aprila 2014.

V okviru programa delegacije so se njeni člani sestali z najvišjimi predstavniki Vanjsko trgovinske komore BiH in Gospodarske komore Federacije BiH, prav tako pa tudi z ekonomskim svetovalcem Veleposlaništva Slovenije v BiH Gregorjem Preskerjem ter izmenjali informacije in poglede na poslovno sodelovanje. Ker je imela delegacija tudi nakupni značaj, bomo od BiH partnerjev prejeli seznam potencialnih partnerjev iz živilske, elektro in tekstilne panoge. Poseben motiv pri izvozu v Slovenijo za BiH podjetja predstavlja tudi seznanitev in priprava na evropske standarde poslovanja, ki so nujni pogoj za uspešno približevanje in vstop v EU.

Dodatne poslovne stike so člani delegacije navezali še ob ogledu Mostarskega sejma, na katerem so bile zastopane številne panoge, še največ v povezavi s končno potrošnjo, na katero so bili osredotočeni tudi člani slovenske delegacije.

V času obiska Federacije BiH so člani delegacije obiskali tudi dve proizvodni podjetji: TEM Mandeks v Širokem Brijegu in Miviko Cables v Posušju. V prvem primeru gre za dober primer proizvodne in poslovne kooperacije med proizvajalcem stikalne tehnike TEM Čatež in lokalnim poslovnim partnerjem, v drugem pa za moderno proizvodnjo električnih vodnikov in kablov za napetosti do 1 kV. Obe tovarni sta pustili močan vtis glede organiziranosti in urejenosti poslovanja, ki dosega najvišje evropske standarde.

 

Priprava in izvedba delegacije se je osredotočila na specifične potrebe malih podjetnikov, hkrati pa je potekala v sproščenem vzdušju, kar ji dodaja dimenzijo in kakovost, ki jo v času oteženih pogojev poslovanja na domačem in tujih trgih vse prevečkrat zanemarjamo.

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.