Novice


Arhiv: Slovenski podjetniki na Madžarskem

Sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko se v zadnjih letih vse bolj krepi, in sicer predvsem na račun ugodnih gibanj ključnih makro gospodarskih dejavnikov na Madžarskem. 

Rast madžarskega bruto domačega proizvoda (BDP) se je v primerjavi z lanskim letom v drugem četrtletju 2014 okrepila za 3,9 odstotka. K temu je največ prispevala industrijska proizvodnja, ki se je v primerjavi z lanski letom v prvi polovici letošnjega leta povečala za 12,3 odstotka, predvsem na račun tujega in domačega povpraševanja.

Toda glede na podobno stopnjo razvitosti obeh držav ter geografsko bližino obstajajo še številne neizkoriščene možnosti za sodelovanje. Na Madžarsko izvozimo največ osebnih avtomobilov, zdravil za prodajo na drobno, električnih strojev in opreme ter njihovih delov in mineralnih goriv. Slovenija je tako v letu 2013 izvozila za skupaj 632 milijonov evrov blaga, uvozila pa za 1,1 milijarde evrov blaga. Priložnosti za poslovanje s to državo je torej še veliko.

Dvajsetčlanska gospodarska delegacija se je 22. septembra 2014 pod vodstvom predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) mudila na enodnevnem delovnem obisku v Budimpešti, v okviru katerega je bila organizirana poslovna konferenca in bilateralni pogovori med slovenskimi in madžarskimi podjetji.

Poslovnega srečanja v Budimpešti, katerega osrednji cilji so bili krepitev in iskanje nadaljnjih ter novih možnosti v čezmejnem gospodarskem sodelovanju med državama, se je udeležilo več kot sedemdeset predstavnikov slovenskih in madžarskih podjetij. Udeležence poslovnega srečanja sta kot osrednja govorca nagovorila predsednik Gospodarske zbornice Slovenije, mag. Samo Hribar Milič, in podpredsednik Gospodarske zbornice Madžarske, György Mosonyi. Prisotne je pozdravila tudi Nj. eksc. Ksenija Škrilec, veleposlanica Republike Slovenije na Madžarskem.

Udeleženci so se na Madžarsko – slovenskem forumu seznanili z investicijsko klimo na Madžarskem, ki pod okriljem agencije HIPA (Agencija za naložbe in promocije) uspešno pridobiva tuje vlagatelje. V lanskem letu so namreč pod njenim okriljem tuji vlagatelji v državo investirali za kar 1,2 milijarde kapitala. Uspešno delo agencije je bilo tudi nagrajeno s strani Financial Timesa, ki je agencijo razglasil za najbolj učinkovito institucijo med tovrstnimi vvzhodnoevropskih državah, mesto Budimpešta pa kot najbolj privlačno mesto za tuje naložbe v vsej Vzhodni Evropi. Predsednik agencije HIPA Janos Berenyi je poudaril, da vlagatelji prihajajo na Madžarsko, ker je vlada ustvarila zanje prijazno okolje, dobri pa so tudi gospodarski kazalci.

V nadaljevanju je direktor Centra za mednarodno sodelovanje pri GZS Aleš Cantarutti omenil dobro sodelovanje med posameznimi regijami obeh držav, na slovenski strani predvsem s Pomursko regijo. Ob tej priložnosti je udeležencem foruma strnjeno predstavil gospodarsko sliko Slovenije in poudaril pomen izvoza, predstavil največje slovenske izvoznike ter naša visokotehnološka podjetja, ki uspešno delujejo na tujih trgih.

Plenarni del konference je zaključil vodja oddelka za Centralno Evropo na madžarskem ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino, Jozef Magyar, ki je s statistiko podkrepil ugodno gospodarsko klimo na Madžarskem ter nanizal možnosti in potencial za nadaljnje sodelovanje med obema državama. V okviru dogodka so bila v popoldanskem času organizirana številna dvostranska srečanja med zainteresiranimi slovenskimi in madžarskimi podjetji, ki bodo nedvomno prispevala h krepitvi obstoječih in ustvarjanju novih poslovnih vezi.

Ob tej priložnosti so se člani slovenske delegacije srečali tudi s predstavniki različnih madžarskih institucij in združenj, kot so Hungarian Foreign Trade Association, Hungarian Association for Innovation, Društvo slovenskih in madžarskih poslovnežev ter nekaterimi slovenskimi podjetji, ki imajo že ustanovljene podružnice na Madžarskem. Predstavniki omenjenih institucij in podjetji predstavljajo zelo pomemben element krepitve raznolikih vidikov čezmejnega povezovanja, ki s svojo prisotnostjo na madžarskem trgu in poznavanjem le-tega marsikateremu podjetju olajšajo vstop na trg.

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.