Novice


Arhiv: Po posle v Indijo

New Delhi, 28. marec 2014 - Za člane gospodarske delegacije je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Evropskim poslovnim in tehnološkim centrom v Indiji (EBTC) 26. marca 2014 v New Delhiju pripravila izbrana poslovna srečanja. Ta so po zagotovilih slovenskih sogovornikov dobra osnova za sklepanje poslov bodisi za neposredni izvoz tehnološko zahtevnih izdelkov v Indijo ali pa prenos tehnologij v indijska podjetja.

V okviru konference Indija – Centralna Evropa, ki je v organizaciji Federacije indijskih gospodarskih zbornic (FICCI) in indijskega ministrstva za zunanje zadeve letos prvič potekala 27. in 28. marca 2014 prav tako v New Delhiju, je bilo indijsko gospodarstvo večkrat označeno kot »počasi se gibajoči slon«, torej kot gospodarstvo, ki počasi, a vztrajno napreduje. Na sektorskem omizju, posvečenemu energiji, se je med drugim predstavila tudi Slovenija.

Ob tej priložnosti je Andrej Vrbančič, podpredsednik podjetja FairwoodSmartGreen, izpostavil priložnosti za podjetja, ki ponujajo rešitve za smotrnejšo rabo energije. Le-ta bi lahko ob spremenjenem zavedanju odjemalcev o smotrni rabi električne energije in na drugi strani povečani produkciji energije iz obnovljivih virov (OVE) v prihodnje doprinesla k stabilnejši oskrbi indijskega gospodarstva z električno energijo.

Aleš Cantarutti, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, je omenil dosežke slovenske industrije v Indiji in v svetovnem merilu na področju turbin za velike in srednje velike hidroelektrarne ter ultralahkih letal na solarni pogon.

Na sektorskem omizju, osredotočenem na zelene tehnologije, pa so govorniki iz Skandinavije, Baltika in Indije izpostavili veliko povpraševanje Indije po hibridnih sistemih za OVE (sonce, veter) ter t. i. »off-shore« (morskih) vetrnih elektrarnah.

Med nasveti, kako naj se podjetja iz Centralne Evrope lotijo vstopa na ta trg, je bilo na osnovi češkega primera proizvajalca avtomobilov omenjeno, da je vstop lahko hitrejši in učinkovitejši preko tako imenovanih drugorazrednih mest z razvito industrijsko panogo, iz katere prihaja tuje podjetje. Priporočljivo je tudi lokalno partnerstvo ter skrbno načrtovanje in nadzor nad usposabljanjem lokalne delovne sile. Indijska podjetja postajajo na drugi strani pomembni investitorji v Centralni in Vzhodni Evropi, kjer jih predvsem zanima stroškovna učinkovitost, tehnološki napredek, stabilnost gospodarstva in dobro pozicionirane blagovne znamke.

 

Srečanje članov slovenske vladno gospodarske delegacije na Veleposlaništvu RS v New Delhiju

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.