Novice


Arhiv: Uspešen obisk slovenskih podjetij v Kanadi

Dvajset predstavnikov štirinajstih slovenskih podjetij se je v času poslovnega obiska srečalo s približno sedemdesetimi kanadskimi gospodarstveniki. Uspešna navezava stikov naj bi po mnenju mnogih lahko prerasla tudi v konkretno sodelovanje ter izvedbo načrtovanih poslov.

Novembrska gospodarska delegacija v Toronto je bila sestavljena iz dveh delov. Šest podjetij s področja prehrambnih izdelkov in pridelave vin je skupaj s kanadskim podjetjem Eurotrade, ki v Kanadi zastopa tudi Radensko in Drogo Kolinsko, predstavilo svoje dobrote na sejmu Gourmet Food & Wine Expo show. Gre za tradicionalni sejem hrane in pijače v mesecu novembru na razstavišču Metropolitan Convention Center v središču Toronta.

Na slovenski stojnici so bili med drugim razstavljeni izdelki Steklarne Rogaška in Elana, med obiskovalci pa je bilo tudi veliko zanimanja za predstavitvene materiale o Sloveniji kot turistični destinaciji ter priložnostih za tuje investitorje. Slovenski razstavni prostor so obiskali tudi številni člani in vidnejši predstavniki slovenske skupnosti v Kanadi, v času štiridnevne prireditve pa so bili vzpostavljeni tudi številni poslovni stiki in predstavitve podjetjem, pa tudi širši javnosti.

V drugem delu delegacije so bili predstavniki s področij upravljanja pametnih zgradb, kovinsko predelovalne industrije, električnih zaščit, inženiringa in izvedbe strojnih instalacij v prehrambeni in farmacevtski industriji, logistike in transporta, alternativnih virov energije ter Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD). Prav za vse udeležence delegacijeje bila organizirana poslovna konferenca, na kateri je direktor Centra za mednarodno poslovanje na GZS Aleš Cantarutti predstavil poslovno okolje v Sloveniji. Slovenska podjetja so ob tej priložnosti predstavila svoje dejavnosti in namen obiska v Kanadi. V okviru poslovnega dogodka so potekali tudi poslovni pogovori s predstavniki okoli petdesetih kanadskih podjetij.

Slovenska gospodarska delegacija se je srečala tudi s predstavniki Kanadsko slovenske gospodarske zbornice in nekaterimi njenimi vidnimi člani – gospodarstveniki slovenskega rodu. Na srečanju sta obe strani izrazili željo po okrepitvi odnosov na področju mednarodnega gospodarskega in trgovinskega sodelovanja. Pomoč pri tem je obljubil tudi Kevin Johnson, podpredsednik poslovnega združenja Board of Trade of Mississagua. Slednji je na konferenci predstavil izkušnje, ki jih imajo pri koordiniranju podobne bolgarske zbornice.

Za podjetja iz agroživilske stroke je bil v času obiska organiziran tudi poseben seminar oziroma delavnica o možnostih ter izvozno uvozni zakonodaji na kanadskem trgu. Manjša skupina slovenskih podjetij se je sestala z vodstvom podjetja Mitsubishi Canada Limited, ki se ukvarja predvsem z mednarodno trgovino in naložbami. V okviru obiska so se slovenski gospodarstveniki srečali tudi z v Kanadi živečimi Slovenci.

Obisk tokratne slovenske gospodarske delegacije je prvi tovrstni po enajstletnem premoru, prav tako pa so se ob tej priložnosti v okviru specializiranega sejma v Kanadi tudi prvič povezano predstavila slovenska agroživilska podjetja. Ocena vseh udeležencev je, da je Kanada dežela priložnosti, ki sploh ni začutila svetovne krize in da obstajajo velike možnosti za skupno sodelovanje s kanadskimi partnerji, pa tudi za neposreden izvoz naših izdelkov na ta trg. Na GZS tako že načrtujemo ozko specializirane delegacije v okviru posameznih panog v to državo.

Nedvomno sta k uspehu delegacije v Kanadi velik del prispevala tudi pomoč in sodelovanje v Kanadi živečih Slovencev, še posebej Johna Dome, častnega generalnega konzula RS v Torontu. Pri pripravah in izvedbi obiska gospodarske delegacije se je aktivno vključilo tudi Veleposlaništvo RS v Ottawi z Ireno Gril, odpravnico poslov.

Udeleženci o delegaciji:

»Zahvaljujemo se za odlično organizacijo in izvedbo sejma Gourmet food and wine expo Toronto in podporo v vseh pogledih. Naš cilj je bil vstop na kanadski trg in navezava z bodočimi kupciin distributerji za kanadski trg, in to nam je uspelo. Sestanki, ki ste nam jih omogočili, so bili zelo uspešni, in upamo, da bodo obrodili sadove. Tudi na samem sejmu smo dobili dosti kontaktov za uvoz naših izdelkov. Dobro smo spoznali kanadski trg in priložnosti, zakonodajo, ki jo je potrebno upoštevati pri uvozu, konkurenco in vse o izgledu izdelkov, ki sebodo prodajali na tem trgu. Skupaj z vami smo naredili vse, in sedaj upamo na uspešen začetek izvoza naše slovenske soli v Kanado« (Maurizio Primani, direktor prodaje, in Iva Ljubič, izvoz, Soline Pridelava soli d. o. o.).

»Z organizacijo, sestanki, dogodki, konferencami in sogovorniki nasploh smo bili zelo zadovoljni. Prišli smo celo do nekaterih podjetij in sogovornikov, do katerih sami ne bi uspeli priti (Mitsubishi denimo). Kanada za nas sicer ni najpomembnejše tržišče, vendar pa imamo kljub temu redne – tedenske kontejnerske ladijske povezave s kanadskimi lukami, še posebno z Montrealom. S pomočjo GZS nam je uspelo opraviti veliko sestankov z ladjarji, logisti, prekomorskimi uvozniki in izvozniki. Za uspešno organizacijo, vodenje in nasvete pri delegaciji se vam iskreno zahvaljujemo« (Mitja Dujc, služba trženja, Luka Koper d. d.).

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.