Novice


Arhiv: Obisk predsednika Pahorja z delegacijo v Zagrebu

V okviru uradnega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja 9. in 10. maja na Hrvaškem je Zagreb obiskala tudi številčna delegacija slovenskih gospodarstvenikov. Delegacija se je udeležila priložnostnega slovensko hrvaškega gospodarskega foruma v organizaciji hrvaške in slovenske gospodarske zbornice.

Na dobro obiskanem poslovnem dogodku, kjer je bilo prisotnih približno 60 predstavnikov slovenskih podjetij, sta tako uvodna govornika, predsednika gospodarskih zbornic Nadan Vidošević in mag. Samo Hribar Milič, kot predsednika Josipović in Pahor poudarila predvsem pomen višjih oblik sodelovanja in celo kapitalskega povezovanja slovenskih in hrvaških podjetij.

Pri tem naj ne bi šlo le za skupen nastop na lokalnih in tretjih trgih, ampak predvsem v EU. V času, ko se zdi, da so se stare (politične) zamere ohladile, obe strani ugotavljata, da je ključnega pomena za preživetje zadostna velikost trga in poslovna usposobljenost za učinkovito konkuriranje na njem. Tako Hrvaški kot Sloveniji te »velikosti« in usposobljenosti še primanjkuje, in ena od poti za njeno doseganje je zagotovo v poslovnem povezovanju ali celo sklepanju »regionalnih koalicij« med poslovneži, ki že tradicionalno sodelujejo in se odlično poznajo ter razumejo.

Kod odraz temu je prav v času poslovne konference sedemnajst slovenskih in hrvaških podjetji podpisalo pismo o nameri za ustanovitev »Centra za celovite energetske rešitve in pravilno uporabo gradbenih materialov« s sedežem v Zagrebu. Poslovne priložnosti tako na Hrvaškem kot v Sloveniji iz naslova učinkovite rabe energije je predstavil Gregor Benčina, predsednik uprave Jelovice. Drugi poudarek poslovne konference je bil na učinkovitem črpanju evropskih sredstev za projekte z gospodarskim učinkom. Hrvaška bo v naslednji finančni perspektivi 2014 – 2020 upravičena do uporabe kar osem milijard evrov iz strukturnih skladov EU. Gre za priložnost in izziv, ki se ga zavedajo tako Hrvati kot slovenska podjetja, zainteresirana in dejavna na hrvaškem trgu.

Plenarnemu delu poslovnega srečanja je sledilo mreženje med slovenskimi in hrvaškimi udeleženci z namenom navezave in utrditve poslovnih stikov ter identifikacije novih poslovnih priložnosti in partnerstev.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.