Novice


Arhiv: Na Češkem še veliko možnosti za sodelovanje

Konec aprila 2012 se je na Češkem v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije mudila delegacija slovenskih gospodarstvenikov.

V predmestju Čeških Budejovic, v kraju Hluboka nad Vltavo, je pod okriljem regionalne gospodarske zbornice potekala poslovna konferenca, katere se je udeležilo okoli petdeset čeških gospodarstvenikov in predstavnikov lokalnih organizacij ter institucij. Udeležence je poleg predstavnikov našega veleposlaništva v Pragi,gospodarskih zbornic, slovenske obrtno-podjetniške zbornice ter lokalnih oblastipozdravil tudi veleposlanik Češke republike v Sloveniji, Petr Voznica.

Le-ta je poudaril slabo poznavanje možnosti za gospodarsko sodelovanje in omenil pomembne priložnosti za sodelovanje z Južnočeško regijo, ki je geografsko gledano najbližja Sloveniji. Med področji, kjer je možnosti sodelovanja največ, je omenil prehrambno industrijo, proizvodnjo izdelkov z visoko dodano vrednostjo, farmacijo in kemijo terregionalno infrastrukturo. Prav pri slednji se je izkazalo največ interesa med sogovorniki na obeh straneh, zlasti kar zadeva javno razsvetljavo, izgradnjo funkcionalnih dvoran, okoljevarstveno zaščito itd.

Gospodarska delegacija na srečanju z glavarjem Južnomoravske regije.

Vzporedno z gospodarskim delom programa je Slovenska turistična organizacija v Hluboki pripravila tudi turistično predstavitev naše države, udeleženci konference pa so lahko poskusili tudi izbrana slovenska vina.

Drugi del obiska, ki je potekal v Brnu – drugem največjem češkem mestu in glavnem mestu Južnomoravske regije, se je začel z delovnim zajtrkom za predstavnike delegacije in drugih slovenskih podjetij, ki so že prisotna na Češkem. Dogodka se je kot častni gost udeležil glavar regije Michal Hašek, ki je podrobneje predstavil tamkajšnje gospodarstvo. Glavna strateška usmeritev zadnji desetih let je pridobivanje investicijskih vlaganj za raziskave, razvoj in inovacije. To se kaže v okviru treh vrhunskih tehnoloških centrov v regiji, ki delujejo predvsem na področjih elektronske, avtomobilske, kemično farmacevtske (nano), ICT ter biomedicinske industrije

Poleg tega, da so v Brnu in okolici v okviru razvojnih in proizvodnih obratov prisotne praktično vse svetovne korporacije,je samo mesto znano po servisnih storitvah, kjer je zaposlenih kar 70 odstotkov ljudi na tem področju.Pomemben del k temu prispeva tudi brnsko razstavišče, ki je največje podjetje na področju razstav in sejmov v Srednji Evropi. V času obiska slovenske delegacije se je na tem sejmišču odvijalo kar šest vzporednih sejemskih prireditev: IBF - mednarodni gradbeni sejem, ENVIBRNO – sejem varovanja okolja, SHK - sejem tehničnih naprav v hišah, MOBITEX – sejem pohištva in notranjega designa, URBIS TECHNOLOGIE -sejem komunalnih storitev in tehnologij ter URBIS INVEST – sejem za regionalni razvoj ter investicijske priložnosti.

Gospodarska zbornica iz Brna je na sejmišču pripravila tudi poslovno borzo, na kateri je poleg dvanajstih slovenskih podjetij sodelovalo še osemdeset podjetij iz Češke, Slovaške, Avstrije, Nemčije in Italije, za katere je bilo organiziranih skoraj 500 sestankov.

Da je tovrstni način vzpostavljanja novih poslovnih stikov zanimiv tudi za naša podjetja, potrjuje izjava enega od udeležencev: »Sestanki in predstavitve, ki smo jih opravili med delovnim obiskom na Češkem, so bili več kot dobrodošli. Imeli smo priložnost, da smo se predstavili županom občin in njihovim svetovalcem za področje športa. Prav tako smo prek »matchmakinga« prišli v stik z lokalnimi podjetji, ki so bila zainteresirana, da bi postala naši zastopniki. Z določenimi nadaljujemo kontakt, tako da smo jih že povabili v Slovenijo, kjer bomo nadaljevali z pogovori in jih poučili o našem prodajnem programu. Občutek je zagotovo pozitiven in verjamem, da bodo tudi rezultati kmalu vidni« (Vinko Zovko, Elan Inventa d.o.o.).

 

V preteklem letu je blagovna menjava naše države s Češko dosegla rekordno vrednost, saj je presegla 1,1 milijardo evrov (od tega predstavlja naš izvoz okoli 518 milijonov), kar uvršča to državo na deveto mesto med najpomembnejše naše trgovinske partnerice.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.