Novice


Arhiv: Predstavitev investicijskih priložnosti v Srbiji na GZS

Ljubljana, 6. november 2014 - Na GZS smo v sodelovanju s Srbsko slovenskim poslovnim klubom in Stalno konferenco srbskih mest in občin letos že drugič pripravili predstavitev investicijskega okolja in priložnosti v izbranih srbskih mestih in občinah. Tokrat so se predstavile občine Svilajnac, Novi Bečej, Trstenik, Aleksandrovac, Rekovac, Rakovica (Bg), Smederevo in Sremska Mitrovica.

Omenjene občine so navzočim slovenskim podjetjem precej obširno predstavile svoje gospodarske potenciale in priložnosti za vlaganja. Praviloma gre za ruralna okolja, ki pa imajo razvito tudi industrijo in ustrezno infrastrukturo. Ta delno izvira iz »starih časov« in je potrebna dokapitalizacij in novih programov, delno pa gre za ponudbo novih industrijskih parkov in prostih con. Nemalo je bilo tudi povsem konkretnih predlogov za vlaganja. Predstavljene so bile tako lokacije kot pogoji in spodbude za vlaganja. Občine praviloma shemo nacionalnih spodbud dopolnjujejo z lokalnimi. Značilna je tudi ponudba poceni in kvalificirane delovne sile, ki je subvencionirana tako s strani države (nacionalna agencija SIEPA), kot s strani lokalne uprave. Velik poudarek občine dajejo tudi razvoju svoje turistične ponudbe.

V pogledu naložb v proizvodne zmogljivosti je za slovenska podjetja, poleg nizkih davkov in cene delovne sile, najbolj zanimiv prostotrgovinski sporazum z Rusko federacijo. Ta v nekaterih blagovnih skupinah omogoča prost izvoz blaga, ki je pridobilo srbsko poreklo, v Rusijo. V času vzajemnih sankcij med EU in Rusijo je to zagotovo priložnost, ki so jo nekatera slovenska podjetja z organizacijo lastnih proizvodnih zmogljivosti v Srbiji že izkoristila.

Slovenska podjetja so čas, namenjen neposrednim pogovorom s posameznimi župani in vodji gospodarskih oddelkov, izkoristila tudi za predstavitev svojih ponudb in storitev v zvezi z občinsko infrastrukturo, okoljem in energetiko. V zadnjih dveh letih se je na podobnih poslovnih dogodkih na GZS predstavilo že dvajset srbskih mest in občin, ki so vzbudile zanimanje več kot sto slovenskih podjetij.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.